fbpx
Annonse
Annonse

Skalmen fyrSkalmen fyr utenfor Dyrnes på Smøla, med det åpne storhavet rett utenfor. Dette er ett av stedene i landet hvor man har målt sterkest vind. Under nyttårsorkanen 92 ble det målt en vindstyrke på 46 m/s med vindkast opptil 62 m/s eller 223 km/t. Orkan starter på 32,6 m/s.

Smøla har mange seveerdigheter. Skalmen fyr er ett av dem.  Den erverdige fyrstasjonen som er siste post mot storhavet hvor neste stopp og landkjenning er Island, ble avbemannet i 2002.

Det er bevilget 6 millioner kroner til vedlikehold av Skalmen fyr i revidert  statsbudsjett.  5 millioner i år og  1 million i 2021. Det råder for tiden usikkerhet om fyrstasjonens fremtid, da Kystverket tidligere har uttalt at de ønsker å rive fyrstasjonens bygninger som består av et naust, et generator-hus og selve fyrstasjonen med fyret.  Det spekuleres i om man har tenkt å bruke de budsjetterte midlene til riving av stasjonen.

Flere lokale krefter arbeider for å ta vare på det som betegnes som «katedralen» av enkelte.

Skalmen er tilgjengelig med båt og i hekketiden er det ilandstigningsforbud på grunn av hekkende sjøfugl. Strøm, drag og værforhold gjør det også utfordrende i det hele tatt å komme i land. Selv var jeg med en gruppe med fugleinteresserte på et fantastisk guidet skjærgårdscruise med M/S Skalmen (en hurtiggående Minor 37) på Smøla, eid av Holberg Shipping, hvor Skalmen var ett av mange mål for turen. Henrik Holberg fra Smøla Naturopplevelser var skipper og guide. 

Flere bilder fra Steinar Melby, finner du på Facebookadressen: https://www.facebook.com/steinar.melby.1

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte