Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
25 mars 2020 02:00
Del på Facebook
Den alvorligste industriulykken i New Yorks historie inntraff i konfeksjonsfabrikken The Triangle Shirtwaist Factory på Manhattan i 1911. Foto: Wikimedia Commons
Den alvorligste industriulykken i New Yorks historie inntraff i konfeksjonsfabrikken The Triangle Shirtwaist Factory på Manhattan i 1911. Foto: Wikimedia Commons

1911: Den alvorligste industriulykken i New Yorks historie inntraff i konfeksjonsfabrikken The Triangle Shirtwaist Factory på Manhattan, da det brøt ut brann i en søppelkasse i bygningens åttende etasje. Ilden spredte seg raskt til de to etasjene over. Av de 146 arbeiderne som mistet livet i brannen var 123 kvinner, samtlige i alderen 14 til 43 år. Flertallet av dødsofrene var unge immigranter av jødisk og italiensk herkomst. En omstendighet som bidro sterkt til omfanget av katastrofen var at fabrikkens ledelse hadde låst dørene mellom etasjene for å hindre de ansatte i å ta ureglementerte pauser. 62 av de innestengte arbeiderne (blant dem 50 kvinner) kastet seg ut av vinduene for å unnslippe flammehavet, og ble knust mot gatelegemet for øynene på skrekkslagne newyorkere. Bygningen som huset The Triangle Shirtwaist Factory eksisterer fremdeles. Den er i dag fredet og har status som nasjonalt historisk minnesmerke.

1950: 25 norske skihoppere holdt oppvisningsrenn i parken Hampstead Heath i det nordlige London. Ved hjelp av 45 tonn snø importert fra Norge hadde arrangørene bygd en hoppbakke med et 18 meter høyt tårn. Rennet var kommet i stand som et samarbeidsprosjekt mellom Norges Skiforbund og Ski Club of Great Britain, og var et tiltak for å stimulere interessen for skisport i England. I tillegg til nordmennenes oppvisningsrenn ble det holdt en hoppkonkurranse mellom universitetene Oxford og Cambridge. 52.000 betalende tilskuere så Reidar Andersen gjøre dagens lengste svev på 28 meter. Arne Hoel vant likevel sammenlagt, mens Oxford slo sine bitre rivaler fra Cambridge.

1980: Den franske semiotikeren og litteraturforskeren Roland Barthes døde i Paris, 64 år gammel. Barthes øvde stor innflytelse på Vestens akademiske tenkning i annen halvdel av det 20. århundre. Ved hjelp av semiotikkens begreps- og analyseapparat dissekerte han et vidt spekter av kulturelle uttrykk, fra myter og litterære tekster til fotografi, mote og matvaner. Blant hans mest leste verker er «Litteraturens nullpunkt» (1953), «Mytologier» (1957) og essayet «Forfatterens død» (1967), der han går til felts mot den intensjonelle og biografiske lesningen som etter hans mening har brakt litteraturvitenskapen på villspor. Roland Barth har bekjent seg til både strukturalisme og poststrukturalisme, men også kritisert begge retninger. 25. februar 1980 ble han påkjørt av en renseribil på en gate i Paris. Barth døde av skadene en måned senere.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse