Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
26 mars 2020 02:00
Del på Facebook
1827: Ludwig van Beethoven døde i Wien, 56 år gammel. Foto: Wikimedia Commons
1827: Ludwig van Beethoven døde i Wien, 56 år gammel. Foto: Wikimedia Commons

1812: Et «fryktinngytende men velfortjent jordskjelv», sa erkebiskopen av Caracas om jordskjelvet som ødela Venezuelas hovedstad skjærtorsdag i 1812. Skjelvet rammet midt under den venezuelanske uavhengighetskrigen, der opprørere kjempet for å frigjøre landet fra den spanske tronen. Makthaverne utla skjelvet som Guds straffedom over rebellene. Den spanske erkebiskopen erklærte at skjelvet var en bekreftelse på de bibelske profetiene om ulykkene som rammer «ugudelige og hovmodige byer: Babylon, Jerusalem og Babels tårn». Det er anslått at jordskjelvet i Caracas krevde mellom 15.000 og 20.000 menneskeliv. Også byene La Guaira, Barquisimeto, San Felipe og Mérida ble hardt rammet av skjelvet.

1827: Ludwig van Beethoven døde i Wien, 56 år gammel. Ifølge hans venn Anselm Hüttenbrenner, den ene av to personer som var til stede ved hans død, skal et sønderrivende tordenskrall ha rystet huset i dødsøyeblikket. Beethoven var plaget av dårlig helse fra ungdommen av. Han led av sviktende hørsel fra 28-årsalderen, og man regner med at han var helt døv fra 1818. De siste månedene han levde var han svekket av ødemer og lungebetennelse. Obduksjonen viste at han dessuten hadde store leverskader som følge av alkoholmisbruk. Beethoven er et av de største navnene i Vestens musikkhistorie. Da romsondene Voyager 1 & 2 ble skutt opp i rommet i 1977, bar de med seg hver sin grammofonplate av gull med ulike lyder fra jorden, som en hilsen til eventuelle utenomjordiske vesener. Smakebiter av Beethovens musikk var med på platene.

1934: Storbritannia innførte obligatorisk førerprøve for nye bilførere. Den reviderte trafikkloven gjeninnførte også ordningen med fartsgrenser, som var blitt opphevet i 1930, et år da det ifølge landets transportdepartement omkom 7305 mennesker på britiske veier. Det første landet i historien som lovfestet obligatorisk førerprøve skal ha vært Preussen i 1903. Prøvene ble administrert av et organ med det stavelsesrike navnet Dampfkesselüberwachungsverein – dampkjeleovervåkningsforeningen. USA introduserte førerprøver i 1910, men bare for yrkessjåfører. I mange europeiske land var førerprøve frivillig fram til 1930-årene. Sist ute med å gjøre prøvene obligatoriske var Belgia, der det ifølge Wikipedia var mulig å få førerkort uten avlagt førerprøve helt fram 1977.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse