Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
28 mars 2020 02:00
Del på Facebook
Vikinger beleierer Paris i 845. See page for author [Public domain], via Wikimedia Commons
Vikinger beleierer Paris i 845. See page for author [Public domain], via Wikimedia Commons

845: Vikinger beleiret Paris. De historiske omstendighetene rundt hendelsen er uklare, men ifølge tradisjonen skal 120 vikingskip (noen steder oppgis 150) med 5000 krigere ha seilt opp Seinen og plyndret byen. Kommandanten for toktet skal ha vært en dansk høvding ved navn Ragnar. Denne mannen identifiseres ofte med Ragnar Lodbrok, en halvt legendarisk skikkelse som dukker opp i flere sagaer, ikke minst i hans egen (Ragnar Lodbroks saga). Det er imidlertid uenighet blant historikere om hvorvidt Ragnar virkelig har eksistert. Historien forteller at vikingene først trakk seg ut av frankernes hovedstad etter å ha fått innfridd et løsepengekrav i form av store mengder sølv og gull. Utbetalingen er det første tilfellet man kjenner av såkalt danegeld, en engelsk betegnelse på ytelser som vikingene krevde for å avstå fra herjinger.

1941: Virginia Woolf tok sitt eget liv i elva Ouse i Sussex. Woolf regnes som et av de største navnene i det 20. århundres litteratur. Med romaner som «Mrs. Dalloway» (1925) og «To the Lighthouse» (1927) ble hun en av foregangsfigurene innenfor den litterære modernismen. Woolf led gjennom hele sitt voksne liv av tilbakevendende depresjoner. I avskjedsbrevet til ektemannen Leonard skrev hun: «Jeg vet at jeg er i ferd med å bli gal på ny. Jeg vil ikke at vi skal gjennomgå enda en slik fryktelig tid. Og denne gangen blir jeg ikke frisk igjen. Jeg har begynt å høre stemmer, og kan ikke konsentrere meg. Så jeg gjør det som synes best. (...) Alt har forlatt meg, uten vissheten om din godhet. Jeg vil ikke bli ved med å ødelegge ditt liv. Jeg tror ikke to mennesker kan være lykkeligere enn vi har vært. V.»

1983: En rett i Arizona dømte 53-årige Giovanni Vigliotto til 34 års fengsel for bigami. Vigliotto vedgikk at han i årene fra 1949 til 1981 hadde giftet seg med 105 kvinner – og aldri skilt seg fra noen av dem. Bedrageren skal ha operert under minst 120 forskjellige aliaser. Hans modus operandi var ifølge aktoratet å overtale de nybakte hustruene til å selge alt de eide, for så å stikke av med gevinsten. Vigliotto er innskrevet i Guinness rekordbok som tidenes største bigamist. Selv forklarte han sine mange ekteskapsinngåelser med at han «elsket kvinner». Til avisen Phoenix New Times sa han: «Jeg har levd mer i løpet av mine 53 år enn en gjennomsnittsmann ville gjøre om han fikk leve hundre liv.» Vigliotto døde av hjerneblødning i et fengsel i Arizona i 1991, 61 år gammel.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse