Annonse
Annonse
Foto: Alexander Bassano / Public domain / Wikimedia Commons
Foto: Alexander Bassano / Public domain / Wikimedia Commons

1871: Dronning Victoria foresto den offisielle åpningen av Royal Albert Hall i London. Den ellipseformede konsertsalen var inspirert av antikkens teatre og oppkalt etter dronningens avdøde gemal, prins Albert, som i sin tid hadde foreslått å gjøre South Kensington til et sentrum for kulturopplevelser. Allerede på åpningskvelden ble det klart at akustikken i salen var en katastrofe. På grunn av de svære ekkoproblemene i salen het det lenge om Royal Albert Hall at det var «det eneste stedet en britisk komponist kan være sikker på å høre verkene sine to ganger». Først i 1969 fikk man endelig brakt ekkoene til taushet ved hjelp av en mengde paraplylignende skiver som ble montert under takkuppelen. Den velkjente tradisjonen med promenadekonserter («The Proms») i Royal Albert Hall skriver seg fra 1895.

1960: Norge debuterte i Eurovision Song Contest med melodien «Voi Voi». Nora Brockstedt framførte sangen, som var den sjette på programmet under finalen i London. I avstemningen endte det norske bidraget på 4. plass blant de 13 deltakerne. Frankrike vant konkurransen (Jaqueline Boyer med «Tom Pillibi»), foran Storbritannia og Monaco. Tekst og melodi til «Voi Voi» var skrevet av Egil Elgaaen. Tittelen er samisk og kan bety «ja ja» eller «hei hei», alt ettersom hvordan det betones. Her hjemme ble den store finalen overført direkte i radio og som prøvesending i fjernsynet, der NRK ennå ikke hadde begynt med ordinære sendinger.

1974: Terrakottahæren ble oppdaget i Shaanxi-provinsen i det sentrale Kina. Funnet ble gjort av noen bønder som holdt på å grave en brønn. Hæren består av ca. 8000 terrakottasoldater i full størrelse med en gjennomsnittshøyde på 180 cm, alle forskjellige av utseende og bekledning. Figurenes vekt varierer fra 100 til 300 kg. Foruten soldatene ble det bl.a. funnet figurer som forestiller akrobater, musikere og andre sivilister. Terrakottahæren ligger i tilknytning til det storslagne gravkomplekset over Kinas første keiser, Qin Shi Huangdi (259–210 f.Kr.), et anlegg som skal ha tatt 38 år å bygge og involvert 700.000 arbeidere. Funnet av hæren er blitt omtalt som en av verdens største arkeologiske oppdagelser i det 20. århundre.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Bok - tilbake til livet
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte