Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
31 mars 2020 02:00
Del på Facebook
Descartes (til høyre) i samtale med dronning Christina av Sverige. Koilde: Wikipedia
Descartes (til høyre) i samtale med dronning Christina av Sverige. Koilde: Wikipedia

1596: René Descartes ble født i Indre-et-Loire i Frankrike. Han regnes av mange som grunnleggeren av moderne filosofi. Descartes var av adelig slekt, og reiste i ungdommen rundt i Europa som leiesoldat for utenlandske armeer. Sentralt i Descartes’ filosofi står hans «metodiske tvil». Gjennom en kritisk tvil på alle sanseerfaringer og forestillinger kom han fram til sin berømte sentens om at «jeg tenker, altså er jeg.» I 1649 ble Descartes engasjert som personlig filosofilærer for dronning Kristina av Sverige. Dronningen forlangte filosofiundervisning fra grytidlig om morgen, og tvang Descartes til å bryte sin livslange vane med å ligge i sengen til klokken 12 om formiddagen. Medisinere har ment at denne dramatiske endringen i rutiner kan ha svekket filosofens immunforsvar. René Descartes døde av lungebetennelse i Stockholm i 1650.

1894: Odds ballklubb ble stiftet i Skien. Klubben tok navn etter kjempen og bueskytteren Orvar-Odd, en skikkelse fra islandske fornaldersagaer. Den nye klubben etablerte seg raskt i toppen av norsk fotball. Fra 1902 til 1937 spilte Odds ballklubb 17 cupfinaler og vant 11 av dem, og bidro med to spillere til det sagnomsuste bronselaget i Berlin-OL i 1936. Klubben hevdet seg også godt de første årene etter krigen, men måtte tilbringe tre tiår i skyggenes dal før opprykket til toppdivisjonen i 1998. I 2000 ble Skiens-klubben norgesmestre for 12. gang etter å ha slått Viking i cupfinalen. Odds ballklubb skiftet navn til Odd Grenland i 1994, og til bare Odd i 2013.

1995: Tejano-sangeren Selena Quintanilla-Pérez, kjent verden over under artistnavnet Selena, ble skutt og drept i Texas. Drapskvinnen var den forhenværende lederen av Selenas egen fanklubb. Yolanda Saldívar hadde fått sparken tre uker tidligere for å ha underslått midler fra fanklubbkassen. 31. mars 1995 fikk hun lokket Selena til å møte henne på et motell under påskudd av å skulle levere tilbake noen forretningspapirer. Her trakk Saldívar en grovkalibret revolver opp av vesken og skjøt sangeren. Drapet på den unge stjernen rystet USA, og president George W. Bush erklærte at fødselsdagen hennes i 1995 skulle markeres som «Selena Day» i Texas. Selena Quintanilla-Pérez platedebuterte i 1989, og i årene som fulgte slo hun seg opp som tejano-sjangerens største kvinnelige profil. Hun var ennå ikke fylt 24 år da hun ble myrdet.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse