Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
01 april 2020 02:00
Del på Facebook
Begravelse for ofre i SS Atlantic-forliset, april 1873, Lower Prospect, Halifax County, N.S. By W. Chase [Public domain or Public domain], via Wikimedia Commons
Begravelse for ofre i SS Atlantic-forliset, april 1873, Lower Prospect, Halifax County, N.S. By W. Chase [Public domain or Public domain], via Wikimedia Commons

1873: Det britiske rederiet White Star Line opplevde sin første skipskatastrofe da passasjerskipet RMS «Atlantic» forliste utenfor Nova Scotia på Canadas østkyst. Skipet var på vei fra Liverpool til New York med 952 mennesker om bord, da kapteinen besluttet å seile innom byen Halifax for å bunkre kull. På vei inn mot canadakysten kom «Atlantic» inn i en storm. Skipet skal ha vært mer enn 20 km ute av kurs da det grunnstøtte på et undervannsskjær. Mannskapet låret livbåtene, men de små farkostene drev enten av eller ble knust mot skipssiden før de skipbrudne fikk entret dem. Minst 535 mennesker omkom i forliset, blant dem samtlige 156 kvinner og 189 barn som var om bord på skipet, med unntak av en tolv år gammel gutt. De overlevende berget seg ved å svømme til en klippe. 39 år og to uker senere skulle White Star Line bli rammet av en enda større katastrofe, da rederiets nye passasjerkoloss «Titanic» gikk ned i Nord-Atlanteren.

1963: «Dr. No» hadde norsk premiere på Eldorado kino i Oslo. Filmen var den første i serien om James Bond, og introduserte den ukjente skotten Sean Connery i hovedrollen som agent 007. Flere skuespillere var påtenkt til rollen før Connery kom inn i bildet. Produsent Albert Broccolis førstevalg var Cary Grant, som takket nei fordi han ikke ville binde seg til en serie. Bond-forfatter Ian Fleming skal ha ønsket seg Richard Todd i rollen, mens andre navn i diskusjonen var Patrick McGoohan og David Niven. Albert Broccoli forteller i sin selvbiografi at også Roger Moore var oppe til vurdering, men at han ble vraket med henvisning til at han var «for ung, og kanskje en anelse for pen». Moore skulle komme til å avløse Sean Connery i rollen som James Bond i 1973.

2008: Danmarkshistoriens største ran ble begått i Glostrup utenfor København. Klokken halv fire om morgenen tok maskerte menn seg inn i hvelvene til sikkerhetsselskapet Loomis, etter å ha brutt ned veggen ved hjelp av en anleggsmaskin. Mennene var væpnet med automatgeværer. Før de forlot åstedet strødde de ut et stort antall fotangler på bakken for å oppholde politiet. Ranerne kom unna med 62 millioner danske kroner i kontanter. Politiets mistanker gikk i retning av et ransmiljø i Sverige, men gjerningsmennene er aldri pågrepet. Det astronomiske ransutbyttet har heller aldri kommet til rette. 2008 var uten sammenligning det verste ransåret i dansk historie, målt etter stjålne verdier. Fire måneder etter kuppet i Glostrup ble Dansk Værdihåndterings tellesentral i Brøndby utsatt for et lignende ran. Forbryterne stakk av med 60 millioner kroner.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse