Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
17 april 2020 02:00
Del på Facebook
Baronesse Karen Blixen-Finecke på Kastrup Airport CPH, København 11.februar 1957
Baronesse Karen Blixen-Finecke på Kastrup Airport CPH, København 11.februar 1957

1885: Karen Blixen ble født i Rungsted nord for København. Hun fikk trykt sin første novelle pseudonymt da hun var i begynnelsen av 20-årene, men var nesten 50 år gammel da hun bokdebuterte med novellesamlingen «Syv fantastiske fortellinger» i 1934. Blixen hadde først skrevet manuskriptet på engelsk og deretter oversatt det til dansk. Boka ble en verdenssensasjon, og med samlinger som «Vintereventyr» (1942) og «Skjebneanekdoter» (1958) kom Karen Blixen til å befeste sitt ry som en av de største historiefortellerne i europeisk litteratur. En pussig parentes i forfatterskapet er grøsserromanen «Gjengjeldelsens veier», som Blixen ga ut i 1944 under psevdonymet Pierre Andrézel, men som hun ikke vedkjente seg offentlig før i 1956.

1960: Rockabilly-pioneren Eddie Cochran mistet livet i en trafikkulykke i London. Amerikaneren rakk bare å fullføre ett album i sitt 21-årige liv, men navnet hans er likevel udødeliggjort gjennom slagere som «C’mon Everybody», «Something Else», «Summertime Blues» og «Twenty Flight Rock». Cochran omkom da drosjen han satt i kolliderte med en lyktestolpe. Hans forlovede Sharon Sheeley og rockeren Gene Vincent var også i bilen, men overlevde med mindre skader. London-politiet konkluderte med at drosjesjåføren hadde vært skyld i ulykken, og siktet ham for uaktsom kjøring. Sjåføren ble dømt til et halvt års betinget fengsel og inndragelse av førerkortet i 15 år.

1961: En styrke på drøyt 1400 CIA-trente eksilcubanere invaderte Cuba ved Pigs Bay (Grisebukta). Hensikten var å styrte Fidel Castros kommunistregime i landet. Operasjonens amerikanske støttespillere hadde regnet med at mange cubanere ville slutte seg til invasjonsstyrken og bidra til å velte regimet. Denne prognosen slo ikke til, og invasjonsforsøket mislyktes. Landgangsforsøket i Grisebukta fant sted bare tre måneder etter at John F. Kennedy hadde inntatt Det hvite hus, og kom til å bli en betydelig belastning for den nybakte presidenten. Hendelsen førte til at Sovjetunionen trappet opp sitt militære nærvær i regionen. Dermed bidro den også til å utløse den såkalte Cubakrisen 18 måneder senere, da amerikansk etterretning oppdaget at sovjetiske atomraketter var utplassert på Cuba.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse