Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
18 april 2020 02:00
Del på Facebook
 San Francisco City Hall 20. april 1906
 San Francisco City Hall 20. april 1906

1906: «Aldri før i moderne i historie er en by blitt så fullstendig ødelagt. San Francisco er borte,» noterte forfatteren Jack London, etter at et voldsomt jordskjelv rystet byen i morgengryet 18. april 1906. Skjelvet skal ha vart i underkant av et minutt. Den første offisielle rapporten lød på bare 375 omkomne, men dette tallet var fabrikkert av byens myndigheter for å hindre et akutt fall i eiendomsprisene. Det virkelige antallet døde var omkring 3000. Nærmere 300.000 av byens 410.000 innbyggere ble hjemløse i katastrofen, som la mer enn 500 av San Fransiscos kvartaler i ruiner. Det antas at så mye som 90 % av ødeleggelsene ikke skyldtes selve skjelvet, men de talløse brannene som brøt ut etter at byens gassledninger ble revet over. Jordskjelvet i San Francisco var en av de dødeligste naturkatastrofene som har rammet USA.

1912: De overlevende fra «Titanic» ankom New York med det britiske passasjerskipet RMS «Carpathia». Kort etter midnatt 15. april hadde radiotelegrafisten på det østgående «Carpathia» fanget opp de første nødmeldingene fra «Titanic». Skipet endret kurs og gikk for full maskin, til dels mellom truende isfjell, til det nådde «Titanics» sist oppgitte posisjon klokken fire om natten. Det var da gått en time og 40 minutter siden havaristen sank. Mannskap og passasjerer på «Carpathia» plukket opp drøyt 700 overlevende fra «Titanics» livbåter. En av dem var Dororthy Gibson, en stumfilmskuespillerinne som senere samme år spilte rollen som seg selv i den aller første filmen basert på forliset. Filmen var ti minutter lang og hadde tittelen «Saved from the Titanic».

1943: Amerikanske jagerfly iverksatte «Operasjon Vengeance» ved Salomonøyene i Stillehavet. Målet for operasjonen var å uskadeliggjøre én mann: admiral Isoroku Yamamoto, øverstkommanderende for den japanske marinen. Yamamoto hadde vært hjernen bak angrepet på Pearl Harbor i 1941, og var ansett som den japanske krigsmaskinenes største strateg. I april 1943 fikk amerikansk etterretning nyss om at admiralen planla et besøk ved flybasen på Salomonøyene. En jagerflyskvadron fra U.S. Air Force skjøt ned bombeflyet han satt i over øya Bougainville, der det styrtet i jungelen. Japans militære ledelse innså at nyheten om admiralens død kunne skade kampmoralen. Rapporten om bergingen av levningene hans var derfor utformet med omhu. Ifølge rapporten satt Yamamoto oppreist i flysetet sitt under et tre, med rak rygg og et fast grep om skjeftet på samuraisverdet. Admiralen satt med senket hode, het det videre, «som i dype tanker.»

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse