Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
20 april 2020 02:00
Del på Facebook
Bram Stoker. Ukjent fotograf [Public domain], via Wikimedia Commons
Bram Stoker. Ukjent fotograf [Public domain], via Wikimedia Commons

1912: Bram Stoker døde i London, 64 år gammel. Nekrologen i The Times slo fast at forfatteren først og fremst ville bli husket for sin biografi om skuespilleren og Shakespeare-tolkeren Sir Henry Irving (1838–1905). Hans skrekkroman «Dracula» fra 1892 var bare nevnt i en bisetning. Stoker var blitt kjent med Henry Irving i sin tid som forretningsfører for et teater i London. Hans beundring for skuespilleren skal ha vært så stor at den nærmet seg persondyrkelse. Stoker ga ut biografien «Personal Reminiscences of Henry Irving» i 1906, året etter skuespillerens død. Det er en utbredt oppfatning at den samme Irving også hadde stått modell til Dracula-skikkelsen. Skuespillerens samtidige mente å kjenne igjen både hans utseende, manerer og temperament i den blodtørstige greven.

1944: Det nederlandske skipet «Voorbode» eksploderte ved Festningskaien i Bergen. Skipet var lastet med 120 tonn sprengstoff og ammunisjon. Ifølge Bergen byleksikon mistet 162 mennesker livet i ulykken, hvorav 101 var nordmenn. I tillegg fikk 534 personer store skader, og ytterligere 4250 måtte ha førstehjelp. 248 hus ble totalskadd. Forfatteren Odd Strand skriver i boka «20. april – en dag i 1944» at de fleste personer som befant seg innenfor en halv kilometers avstand fra ulykkesskipet ble slått bevisstløse av trykket fra eksplosjonen. Flere ble drept av vrakdeler som regnet ned over byen i en omkrets av to kilometer. Tysk politi hadde først mistanke om sabotasje, ettersom eksplosjonen inntraff på Hitlers fødselsdag. Etterforskningen pekte imidlertid i retning av at selvantent kull hadde utløst ulykken. Eksplosjonen i Bergen var en av de største enkeltstående katastrofene som har rammet en norsk by.

1964: Et strømbrudd spolerte lanseringen av Storbritannias nye TV-kanal, BBC2. Nykomlingen skulle være rettet mot et smalere og noe mer kresent publikum enn søsterkanalen BBC1. Etter planen skulle kanalen innvies 20. april klokken 19.20, med en åpningssending som blant annet omfattet et show med den ledende sovjetiske komikeren Arkadi Raikin. Klokken 18.45 gikk strømmen over store deler av det vestlige London. Årsaken var en brann i den kullfyrte kraftstasjonen Battersea Power Station, senere kjent over en hel verden fra omslaget til Pink Floyds album «Animals». Strømmen i TV-stasjonen var slått ut gjennom hele kvelden og natten. Dermed ble det et barneprogram som fikk æren av å innvie den nye prestisjekanalen neste formiddag klokken 11.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse