Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
21 april 2020 02:00
Del på Facebook
Romulus og hans bror Remus. Foto: Carlo Brogi / Wikimedia Commons
Romulus og hans bror Remus. Foto: Carlo Brogi / Wikimedia Commons

753 f. Kr: Den tradisjonelle datoen for grunnleggelsen av Roma er 21. april år 753 f. Kr. I henhold til legenden skal Mars’ sønn Romulus ha tatt det første spadestikket på Palatinerhøyden denne dagen, og dessuten ha drept sin tvillingbror Remus. Som spedbarn var tvillingene satt ut i skogen for å dø av sin grandonkel Amulius. En hunnulv tok barna til seg og diet dem, assistert av en hakkespett som hjalp til med foringen. Som voksne ble brødrene uenige om hvor byen deres skulle ligge. Til tross for at historien om Romas grunnleggelse må regnes som legendarisk, er det gjort arkeologiske funn som kan tyde på at byen ble etablert på Palatinerhøyden. Ifølge Wikipedia skal restene av noen festningsverker på høyden skrive seg midten av det 8. århundre før Kristus – helt i overensstemmelse med legenden.

1946: Det norske lasteskipet DS «Ramø» ble senket av en tysk mine i Lofoten, nesten et år etter at 2. verdenskrig var over. Tyske fartøyer hadde minelagt Gullvikflaket rett utenfor Henningsvær i februar 1945. I november samme år, etter omfattende ryddearbeider, erklærte den norske marinen området for klarsveipet og åpent for skipstrafikk. «Ramø» lå for anker på Gullvikflaket første påskedag da en voldsom eksplosjon knuste hele akterskipet. Det viste seg at skipet hadde utløst en magnetisk synkemine med 700 kilo sprengstoff. Minen var konstruert slik at den skulle destruere seg selv etter to måneder i sjøen, men en teknisk svikt skal ha ført til at den fremdeles var skarp. 15 av de 26 om bord på «Ramø» mistet livet i eksplosjonen. Det antas at langt flere liv kunne ha gått tapt om ikke ulykken hadde inntruffet i påsken, da det var feriestille på havnen i Henningsvær.

1960: Brasília avløste Rio de Janeiro som Brasils hovedstad. Allerede i landets grunnlov fra 1891 var det nedfelt at hovedstaden skulle ligge i delstaten Goiás, men selve byggingen av byen kom ikke i gang før i 1956. Byen ble oppført etter helt spesielle prinsipper. Ifølge den futuristiske byplanen skulle den ha form som et moderne jetfly, der regjeringspalasset, kongressen og høyesterett skulle utgjøre flyets cockpit. Den øvrige flykroppen skulle bestå av offentlige bygninger som departementer, administrasjonskontorer, idrettsarenaer og transportsentraler. Boligområdene og deres tilhørende infrastruktur skulle være lokalisert i flyets vinger. Et av byens kjente landemerker er katedralen, tegnet av arkitekten Oscar Niemeyer.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse