Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
24 april 2020 02:00
Del på Facebook
Lesesalen i Library of Congress. Foto: Carol M. Highsmith / Wikimedia Commons
Lesesalen i Library of Congress. Foto: Carol M. Highsmith / Wikimedia Commons

1800: Kongressbiblioteket (Library of Congress) ble grunnlagt i Washington D.C. Biblioteket er dermed den eldste føderale institusjonen i USA. Boksamlingen var opprinnelig tenkt som et forskningsbibliotek til bruk for medlemmene av Kongressen. I dag huser de tre bygningene på Capitol Hill det som i praksis er det amerikanske nasjonalbiblioteket. Ifølge institusjonens egne nettsider er biblioteket det største i verden, og det tar i prinsippet mål av seg til å sitte inne med alt trykt materiale som er kommet ut i USA. I tillegg kan biblioteket skilte med tekster på 470 ulike språk. Samlingen, som legger beslag på om lag 1.350.000 hyllemeter, omfatter blant annet 39 millioner bøker og andre trykte publikasjoner, 72 millioner manuskripter og 5,5 millioner kart, samt kolossale mengder digitalt materiale. Biblioteket anslår at samlingen vokser med ca. 12.000 nye tilskudd daglig.

1990: Hubble-teleskopet ble skutt opp i verdensrommet. Det er oppkalt etter den amerikanske astronomen Edwin Powell Hubble, som i 1929 påviste at galaksene er på vei fra hverandre, og dermed at universet utvider seg. Siden oppskytingen har romteleskopet gått i bane rundt Jorden i en høyde av ca. 600 km og en hastighet på 7500 meter i sekundet. Det er i stand til å registrere langt mer lyssvake objekter en dem man kan observere fra jordoverflaten, og kan dessuten dokumentere objektene med fotografier av større oppløsning. Et av de meste berømte bildene som er tatt fra teleskopet bærer navnet Pillars of Creation («Skapelsens pilarer»). Bildet viser den såkalte Ørnetåkens tre majestetiske pilarer av gass og støv.

2013: Minst 1134 mennesker omkom da en åtteetasjes næringsbygning kollapset i Bangladesh’ hovedstad Dhaka. Blant virksomhetene som holdt til i bygningen var flere tekstilfabrikker der arbeidsstokken for det meste besto av kvinner. Dagen før var et banklokale i bygningens førsteetasje blitt evakuert og stengt, etter at det var oppdaget sprekker i gulv og vegger. Ved fabrikkene i etasjene over fortsatte produksjonen som før. Bygningen raste sammen midt under morgenrushet, litt før klokken ni. Årsaken var trolig overbelastning. Nærmere 2500 mennesker ble reddet ut av ruinene i live, mange med store skader. Katastrofen i Dhaka vakte debatt om den vestlige moteindustriens utbytting av arbeidere i den tredje verden. Ifølge avisen The Guardian produserte fabrikkene i bygningen klær for bl.a. Benetton og Mango.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse