Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
25 april 2020 02:00
Del på Facebook
Foto: I, Henrique Matos / Wikimedia commons
Foto: I, Henrique Matos / Wikimedia commons

1974: Den såkalte Nellikrevolusjonen begynte i Portugal. Statskuppet fikk sitt navn fordi de revolusjonære ikke brukte vold. I stedet appellerte de fredelig til regjeringshæren om å overgi seg, mens de rakte soldatene røde nelliker. Revolusjonen førte til avviklingen av diktaturet i Portugal. Det autoritære, sterkt høyreorienterte regimet til António de Oliveira Salazar hadde kommet til makten ved et militærkupp i mai 1926. Salazars «Estado Novo» («den nye staten») var ifølge Wikipedia det lengst bestående autoritære regimet i Vest-Europa. Da det på årsdagen for Nellikrevolusjonen ble holdt valg til ny grunnlovgivende forsamling i landet, vant de demokratiske partiene. 25. april-broen i Lisboa er oppkalt etter revolusjonsdagen.

1893: Skarpretter Samson Isberg døde i Bergen, 78 år gammel. Isberg kom fra en fjellgård utenfor Odda, og var utdannet ved underoffisersskolen i Bergen. Han var en tid underinspektør ved Bergen tukthus før han ble utnevnt til byens skarpretter. Fra 1849 virket han som skarpretter for hele Norge. Isberg skal ha svingt øksen over totalt 15 mennesker i løpet av sin bøddelkarriere. Etter å ha henrettet rovmorderne Priess og Simonsen på Etterstad utenfor Christiania i 1864, pensjonerte hans seg etter eget ønske. I samtidens øyne var Isberg en skikkelse omgitt av mørk mystikk. Norsk biografisk leksikon beskriver ham som «en høy og mager mann, alltid velkledd og med hvitt halstørkle; stillferdig, alltid alene og blek». En politimester i Bergen skrev om Isberg: «Hans ansigtsuttrykk var saa dypt alvorlig, at det gjorde indtryk av aldri mer å kunde frembringe et smil.»

1988: John Demjanjuk ble dømt til døden i Israel. Ukraineren var mistenkt for å være identisk med «Ivan den Grusomme», en vakt i utryddelsesleiren Treblinka som var beryktet for sin råskap mot fangene. Israelsk høyesterett opphevet dødsdommen i 1993 på grunn av tvil om den dømtes identitet. Demjanjuk vendte da tilbake til USA, der han hadde vært fabrikkarbeider i bilindustrien siden han immigrerte i 1952. Mistankene ble imidlertid hengende ved ham. I 2009 ble han utlevert til Tyskland og tiltalt på ny, denne gang for medvirkning til drap på 28.000 fanger i dødsleiren Sobibór. Han ble dømt til fem års fengsel, men døde uten å ha sonet i 2012, 92 år gammel. Verdenspressen fulgte rettssakene mot den mystiske ukraineren med stor interesse. I 2019 lanserte Netflix en dokumentarserie om Demjanjuk med tittelen «The Devil Next Door».

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse