Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
26 april 2020 02:00
Del på Facebook
Ludwig Wittgenstein
Ludwig Wittgenstein

1889: Filosofen Ludwig Wittgenstein ble født i Wien. Hans verker om logiske og språkfilosofiske emner gjorde ham til en av det 20. århundres mest innflytelsesrike tenkere. I Norge huskes Wittgenstein ikke minst for sine år som eremitt i Sogn. I 1914 fikk han oppført en liten hytte på en fjellhylle over Eidsvatnet utenfor Skjolden, ifølge eget utsagn fordi han trengte et sted der han kunne arbeide i fred. Wittgenstein besøkte hytta en rekke ganger helt fram til sin død, og skal til sammen ha tilbrakt mer enn to år i den 7 x 8 meter store tømmerkoia. I et brev fra 1936 skriver han om stedet: «Jeg kan ikke forestille meg at jeg kunne ha arbeidet slik som jeg gjør her på noe annet sted. Det er roen og kanskje det vidunderlige landskapet; jeg mener dets stille alvor.» Wittgensteins hytte ble demontert i 1957, men grunnmuren er ennå synlig.

1943: Den mest dødbringende kullgruveulykken i historien inntraff i Mandsjuria i det nordøstlige Kina. Benxihu-gruva ved byen Benxi var kommet på japanske hender i 1931, da Japan invaderte Mandsjuria, og var for det meste bemannet av kinesiske slavearbeidere. 26. april 1943 ble gruva rammet av en voldsom støveksplosjon. Ti dager senere stanset opptellingen av omkomne gruvearbeidere på 1549. Driften i Benxihu-gruva fortsatte helt til Japans kapitulasjon i 1945. En sovjetisk kommisjon som gransket ulykken etter krigen, kom til at bare et mindretall av dødsofrene i gruva var blitt drept av eksplosjonen. De fleste var blitt kvalt som følge av anleggsledelsens beslutning om å stenge lufttilførselen til gruva for å stanse brannene.

1986: En eksplosjon i en reaktor førte til at store mengder radioaktivt avfall lekket ut fra kjernekraftverket i Tsjernobyl i det daværende Sovjetunionen. Sovjetiske myndigheter var tause om ulykken i nærmere tre døgn. I mellomtiden hadde eksperter ved Forsmarks kärnkraftverk i Uppsala län rapportert om ualminnelig høye radioaktive verdier i atmosfæren. Svenskene fryktet først at det dreiede seg om en lekkasje fra deres eget kraftverk, og de 600 arbeiderne ved Forsmark ble straks evakuert. Samme ettermiddag holdt Sveriges energiminister Birgitta Dahl en pressekonferanse der hun slo fast at utslippet ikke kunne skrive seg fra et svensk anlegg. Først noen timer senere orienterte sovjetmyndighetene om ulykken gjennom en kort erklæring i de statlige TV-nyhetene. Atomkraftverkulykken i Tsjernobyl var den alvorligste i verden til nå.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse