Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
29 april 2020 02:00
Del på Facebook
Eva Braun og Adolf Hitler på Berghof i juni 1942. Foto: Bundesarchiv / Wikimedia Commons
Eva Braun og Adolf Hitler på Berghof i juni 1942. Foto: Bundesarchiv / Wikimedia Commons

1945: Adolf Hitler og Eva Braun giftet seg i førerbunkeren i Berlin. Ifølge Hitler-biograf Joachim Fest foregikk den enkle seremonien i et kart- og konferanserom som i all hast var gjort i stand for anledningen. Siden en person med formell vigselsrett ikke var å oppdrive, var en eldre partitillitsmann og folkestormsoldat hentet fra fronten for å besørge vielsen. Han avsluttet med ordene: «Etter at nå brud og brudgom har gitt sitt svar, erklærer jeg ekteskapet for lovlig inngått i samsvar med loven.» Da de nygifte kort etter skulle signere vielsesdokumentene, var bruden så forfjamset at hun holdt på å undertegne med pikenavnet sitt. Hun strøk ut B-en og skrev i stedet «Eva Hitler, f. Braun». Paret begikk selvmord i bunkeren dagen etter.

1968: «Hair» hadde premiere på Broadway. Hippiemusikalen skapte storm i konservative kretser med sitt uvørne språk, sin ublu omgang med nakenhet og narkotika, sitt antimilitaristiske budskap og sin respektløse behandling av det amerikanske flagget. Likevel gikk forestillingen over 1750 samfulle kvelder på Broadway, og over nesten 2000 kvelder i London året etter. Historien var skrevet av skuespillerne James Rado og Gerome Ragni. Figurene var delvis basert på forfatterne selv, og delvis på folk de kjente fra hippiemiljøet i New Yorks East Village. Musikken var ved canadieren Galt MacDermot. Kritikerne var stort sett samstemte i sin begeistring for musikalen, med et hederlig unntak for anmelderen i Variety, som kalte showet «sykt». «Hair» ble filmatisert i 1979 i regi av Milos Forman.

1978: Et stort kvikkleireskred rammet Rissa i Sør-Trøndelag. 15 gårder, to bolighus, ei hytte og en grendeskole ble helt eller delvis slukt av leirmassene da grenda Fissa raste ut i innsjøen Botnen. En person omkom og 32 ble hjemløse i skredet, som besto av seks millioner kubikkmeter leire og etterlot en 1,5 kilometer lang skredkant. Også en mengde husdyr, blant dem 300 griser, gikk med i raset. Det antas at langt flere menneskeliv kunne ha gått tapt hvis raset hadde gått om natten, og ikke klokken 14.10 om ettermiddagen. Ulykken skal ha blitt utløst av gravearbeider i forbindelse med utbygging av en gård i området. Kvikkleireskredet i Rissa var det største i Norge i det 20. århundre.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse