Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
05 mai 2020 02:00
Del på Facebook
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

1912: De femte olympiske sommerleker åpnet i Stockholm. Arrangørene var usedvanlig heldige med været, og Stockholm-OL har derfor gått inn i historien som «solskinnslekene». For mange av utøverne ble imidlertid varmen en prøvelse. Brytekonkurransene foregikk utendørs i stekende hete, på matter som var så brennvarme at bryterne fikk brannsår på huden. Langt verre gikk det under maratonløpet, der portugiseren Francisco Lázaro falt død om etter 30 kilometer. En som derimot tålte varmen godt var skytteren Oscar Swahn. I en alder av 64 år og 258 dager var svensken med på å vinne lagkonkurransen i 100 meter løpende hjort. Swahn vant sølv i samme øvelse under OL i Antwerpen i åtte år senere, da i en alder av 72 år og 280 dager. Svensken er dermed både OL-historiens eldste gullvinner og eldste medaljevinner overhodet.

1927: Virginia Woolfs roman «To the Lighthouse» (norsk tittel: «Til fyret») kom ut i London. Romanen skulle ikke bare bli et hovedverk i Woolfs eget forfatterskap, men i det 20. århundrets engelskspråklige litteratur overhodet. To dager med ti års mellomrom i familien Ramsays sommerhus på Hebridene danner rammen om det meste av den ytre handlingen, som ikke kan sies å være spektakulær. I stedet handler romanen mer enn noe annet om menneskelig bevissthet og opplevelse av tid. Fortellingen preges av stadige perspektivskifter mellom de ulike figurene, en teknikk som er blitt sammenlignet med den søkende lyskjeglen fra et fyr. «To the Lighthouse» finnes i to norske oversettelser, fra 1948 og 1995. Den første hadde tittelen «De drog til fyret».

1955: Forbundsrepublikken Tyskland fikk formelt full suverenitet, tre døgn før tiårsdagen for Nazi-Tysklands kapitulasjon. Etter 2. verdenskrig var Tyskland blitt delt inn i soner mellom de fire okkupasjonsmaktene USA, Storbritannia, Frankrike og Sovjetunionen. I 1949 ble de amerikanske, britiske og franske okkupasjonssonene slått sammen til Vest-Tyskland, mens den sovjetiske sonen (minus Vest-Berlin) ble til DDR. Betingelsene for den vesttyske statsdannelsen var diktert av okkupasjonsmaktene, som fram til 1955 beholdt kontrollen over industri, utenrikspolitikk og forfatningsendringer. Den gjenvunne suvereniteten ga vesttyskerne bl.a. retten til å opprette sin egen hær. 9. mai 1955 ble Forbundsrepublikken medlem av Nato.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse