Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
06 mai 2020 02:00
Del på Facebook
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

1682: Ludvig XIV og hans hoff flyttet inn i det kongelige slottet i Versailles. Slottet skulle forbli den franske kongefamiliens residens fram til revolusjonen i 1789. Kjernen i det kjempemessige palasset var et jaktslott som kongens far, Ludvig XIII, hadde påbegynt i 1626. Foruten å sørge for at bygningsmassen ble mangedoblet, anla «Solkongen» et hageanlegg som ifølge Wikipedia omfatter 815 hektar land med 1400 vannfontener og 400 skulpturer. Ludvigs to etterfølgere på tronen bygde slottet ytterligere ut, og kunne med tiden boltre seg på en 67.000 kvadratmeters gulvflate fordelt på 700 rom. Fasaden ut mot parken er over en halv kilometer lang. Versailles-palasset er i dag den tredje mest besøkte turistattraksjonen i Frankrike, bare slått av Eiffeltårnet og Louvre-museet i Paris.

1945: Radioannonsøren Mildred Gillars holdt sin siste propagandasending for det tyske naziregimet. Amerikanske Gillars var blitt rekruttert av Goebbels’ propagandaministerium i 1942. I årene som fulgte ledet hun radiosendinger fra Berlin rettet mot allierte styrker, der siktemålet var å undergrave soldatenes moral. Blant tilhørerne gikk Gillers og hennes kollega Rita Zucca under det felles økenavnet «Axis Sally» («Aksemakt-Sally»). Etter Tysklands kapitulasjon klarte Gillars en stund å skjule seg i vrimmelen i Berlin. Hun ble arrestert i 1946 og tre år senere stilt for retten for landsforræderi, som den første kvinnen i amerikansk historie. Dommen lød på fra 10 til 30 års fengsel. Gillars ble løslatt i 1961, og livnærte seg senere bl.a. som. tysklærer i Ohio. Hun døde i 1988.

1988: Alle de 36 om bord omkom da et Widerøe-fly av typen Dash 7 styrtet i Torghatten ved Brønnøysund. Flyet var på vei fra Namsos da ulykken skjedde. Ifølge Wikipedia var det tett tåke i området ulykkeskvelden, og i tårnet ved Brønnøysund lufthavn hadde man først mistanke om at flyet var styrtet i havet. Vitneobservasjoner tydet imidlertid på at flyet hadde kollidert med det 258 meter høye fjellet Torghatten. Fjellet er berømt for det ca. 30 meter høye hullet som går tvers igjennom det i øst-vest-gående retning. Flyhavarikommisjonen konkluderte med at flyet hadde begynt nedstigningen for tidlig, og at årsaken til ulykken var feilnavigasjon. Torghatten-ulykken er en av de verste som har rammet den sivile luftfarten i Norge.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse