Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
07 mai 2020 02:00
Del på Facebook
Alfred Jodl fotografert i 1940. Foto: Wikimedia commons
Alfred Jodl fotografert i 1940. Foto: Wikimedia commons

1945: Generaloberst Alfred Jodl signerte erklæringen om Tysklands betingelsesløse kapitulasjon. Begivenheten inntraff klokken 02.41 om morgenen i en skolebygning i den franske byen Reims som tjente som hovedkvarter for de allierte styrkene. Jodl undertegnet på vegne av storadmiral Dönitz, som var Tysklands formelle statsleder etter Hitlers død 30. april. Alfred Jodl var leder for operasjonsstaben ved den tyske krigsmaktens overkommando. Ved siden av generalfeltmarskalk Keitel var han ifølge Wikipedia den eneste høytstående tyske generalen som beholdt stillingen sin under hele krigen. Under Nürnbergprosessen ble han funnet skyldig på alle tiltalepunkter og dømt til døden. Hans siste ord før han ble hengt 16. oktober 1946 skal ha vært: «Mine hilsener til deg, mitt Tyskland».

1945: «Jeg er ikke verdig til å tale høirøstet om Adolf Hitler, og til nogen sentimental rørelse innbyder hans liv og gjerning ikke.» Slik innledet Knut Hamsun sin famøse nekrolog over den tyske føreren, som sto på trykk på Aftenpostens førsteside 7. mai 1945. Nekrologen var én av om lag 15 pronazistiske artikler og opprop som dikteren offentliggjorde i aviser og tidsskrifter fra april 1940 og fram til frigjøringen. Hamsun hadde vært en uttalt tilhenger av Hitler og nazismen siden 1934. «Hadde jeg ti stemmer skulle han få dem», skrev han om Quisling foran stortingsvalget i 1936. Hitler-nekrologen avsluttet han med ordene: «Vi, hans nære tilhengere, bøier nu vaare hoder ved hans død.» Etter krigen kom rettspsykiaterne til at Hamsun led av «varig svekkede sjelsevner», og riksadvokaten besluttet at det ikke skulle reises straffesak mot ham. Han ble likevel dømt til å betale 325.000 kroner i erstatning for sin virksomhet under okkupasjonen.

1994: Edvard Munchs maleri «Skrik» kom til rette på et rom på Åsgårdstrand hotell, etter å ha blitt stjålet fra Nasjonalgalleriet i februar samme år. Tyveriet av det ikoniske maleriet ble begått samme dag som vinterolympiaden på Lillehammer åpnet. Norge ble dermed tema for to toppoppslag i verdenspressen den dagen. På veggen der maleriet hadde hengt, hadde tyvene plassert et postkort med påskriften «Takk for dårlig sikring». Etter en lang og krevende prosess som bl.a. omfattet britiske Scotland Yard-agenter, ble det fremforhandlet en avtale med tyvene som førte til at bildet ble returnert uskadd. Norges mest kjente maleri hadde da vært på vidvanke i nesten tre måneder. Bare én mann ble dømt i saken, og det for heleri.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse