Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
11 mai 2020 02:00
Del på Facebook
De berømte sammenvokste «siamesiske tvillingene» Chang og Eng Bunker (1811–1874) fotografert omkring 1865 med koner og to sønner fra sine store barneflokker. Brødrene turnerte på 1830- og 1860-tallet, men levde ellers på en gård i USA.
De berømte sammenvokste «siamesiske tvillingene» Chang og Eng Bunker (1811–1874) fotografert omkring 1865 med koner og to sønner fra sine store barneflokker. Brødrene turnerte på 1830- og 1860-tallet, men levde ellers på en gård i USA.

1811: Tvillingene Chang og Eng Bunker ble født i en fiskerlandsby i Thailand (Siam). De to guttebarna var sammenvokste fra brystbeinet til navlen, og ble opphavet til betegnelsen «siamesiske tvillinger». En britisk handelsmann «oppdaget» brødrene i 1829, og de to kom senere til å turnere verden som en av hovedattraksjonene ved det berømte Barnum & Bailey Cirkus. Chang og Eng ble gift på hver sin kant med søstrene Adelaide og Sara Anne Yates. De to ekteparene avlet henholdsvis 10 og 11 barn som alle var funksjonsfriske. Brødrene hadde tjent godt på turnévirksomheten, og kunne med tiden slå seg ned som farmere og investorer i North Carolina i USA. Natt til 17. januar 1874 døde Chang av lungebetennelse. En kirurg ble tilkalt for å separere Eng fra den døde, men Eng nektet å bli skilt fra broren. Han døde tre timer etter Chang.

1916: Forfatteren og nobelprisvinneren Camilo José Cela ble født i Galicia i det nordvestre Spania. Cela debuterte i 1942 med romanen «Pascual Duartes familie», om en enkel bonde som gjør opprør mot sin skjebne ved å begå bestialske mord. Historien har likhetstrekk med Albert Camus’ «Den fremmede», som kom ut samme år. Celas kanskje mest leste verk er den kaleidoskopiske romanen «Bikuben» fra 1951. Fortellingen utspiller seg i og omkring en kafé i Madrid i løpet av tre iskalde vinterdager i 1943, og befolkes av enn 200 figurer. Camilo José Cela ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 1989, ifølge Svenska Akademien «för en rik og intensiv prosakonst, som med återhållen medkänsla gestaltar en utmanande vision av människans utsatthet».

1950: Et av tidenes mest berømte UFO-fotografier ble tatt utenfor McMinnville i Oregon. En bondekone var ute og matet kaninene da hun fikk øye på en «flygende tallerken» på himmelen. Hun varslet ektemannen, som ifølge paret var snarrådig nok til å fotografere tingesten. Bildene viser et rundt, tallerkenformet objekt som kan minne om en lerdue. Det toneangivende magasinet Life valgte å publisere dem, noe som bidro sterkt til bildenes berømmelse. Snart sto de også på trykk i aviser over hele USA. Skeptikere har ment at bildene i virkeligheten viser en liten UFO-modell, spent opp mellom høytliggende punkter med usynlige tråder. I populærkulturen har likevel objektet på de såkalte McMinnville-bildene fra 1950 blitt stående som selve sinnbildet på en UFO.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse