Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
16 mai 2020 02:00
Del på Facebook
Foto: S. Lewerentz / Svensk Form / Wikimedia Commons
Foto: S. Lewerentz / Svensk Form / Wikimedia Commons

1930: Stockholmsutställningen 1930 åpnet på Djurgården i Stockholm. Den storslagne utstillingen over arkitektur og formgivning skulle komme til å trekke fire millioner besøkende. Arrangør var Svenska Slöjdföreningen, som hadde gitt oppdraget som utstillingsarkitekt til funkispioneren Gunnar Asplund. Bygningenes formspråk vakte en ilter debatt som fikk navnet Slöjdstriden og bidro sterkt til de høye besøkstallene. Publikum kunne vandre blant både villaer, rekkehus, butikklokaler, restauranter og større boligkomplekser, alt i den nye tidens rettlinjede stil. Som et slags visuelt sentrum for utstillingen raget en 80 meter høy mast med lysreklame som var synlig på flere mils avstand. Stockholmsutställningen 1930 regnes som funksjonalismens gjennombrudd i Sverige.

1990: Mannen bak «The Muppet Show», den amerikanske dukkeføreren Jim Henson, døde i New York. Showet hadde aner helt tilbake til 1955, da Henson sydde den første prototypen til frosken Kermit av svigermorens avlagte vårfrakk. Han presenterte den første pilotepisoden til «The Muppet Show» i 1974, men lyktes ikke med å selge ideen til amerikanske TV-stasjoner. Derimot fikk han napp hos britiske ATV. Alle de fem sesongene av showet, som hadde premiere i september 1976, kom derfor til å bli produsert i Storbritannia. Henson hadde tidligere vært involvert i rene barneprogrammer som «Sesame Street» (norsk versjon: «Sesam Stasjon»). Han ønsket derfor å befolke den nye serien med figurer som også hadde appell til voksne seere. Blant de mer marginale, men likevel minneverdige figurene var de to grinebiterne på balkongen, Statler og Waldorf. De to fikk sitt eget show på nettet i 2005.

2013: David Beckham annonserte at han la opp som profesjonell fotballspiller. 38-åringen var da knyttet til den franske toppklubben Paris Saint-Germain. Beckham huskes utvilsomt best for sin tid i Manchester United fra 1992 til 2003. United-sjef Alex Ferguson har senere uttalt at Beckhams giftermål med Spice Girls-stjernen Victoria «Posh» Adams ødela fotballkarrieren hans. «David var den eneste spilleren jeg har ledet som valgte berømmelsen; som satte seg som mål å bli kjent utenfor fotballen,» skriver Ferguson i sin selvbiografi. Manageren fortsetter: «Han forspilte sjansen til å bli en spiller i absolutt toppklasse. Han var villig til å oppgi alt for en ny karriere, for en ny livsstil – for det å være stjerne.»

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse