Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
17 mai 2020 02:00
Del på Facebook
Foto: Nasjonalbiblioteket
Foto: Nasjonalbiblioteket

1829: Det såkalte Torgslaget i Christiania fant sted på Stortorvet. Bakgrunnen for bataljen var at kong Karl Johan hadde nedlagt forbud mot 17-maifeiring året før. Karl Johan anså feiringen som en hyllest til Christian Frederik, som var blitt valgt til konge av Riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814. Uroen begynte etter at en stor folkemengde hadde hilst dampskipet «Constitutionen» velkommen med hurrarop og sang fra bryggekanten i Bjørvika. Herfra gikk mengden i borgertog opp til Stortorget, der festen fortsatte. Da festdeltakerne nektet å etterkomme politiets anmodninger om å fjerne seg, valgte den svenske stattholder Baltazar von Platen å sette inn kavaleriet for å spre mengden. Flere ble kvestet da hestene stormet fram. I tillegg fikk mange mindre skader av soldatenes sabler og geværkolber. Episoden vakte voldsom harme blant nordmennene, og året etter hadde Karl Johan opphevet forbudet mot 17-maifeiring.

1838: Pennsylvania Hall i Philadelphia ble totalskadd av brann, bare fire døgn etter at bygningen var innviet. Den fornemme bygningen var reist av organisasjonen Pennsylvania Anti-Slavery Society, og var tenkt som et sentrum for den lokale abolisjonistbevegelsens kamp mot slaveriet. Allerede under byggingen hadde organisasjonen mottatt grove trusler. Om kvelden 17. mai samlet en skare av slaveritilhengere seg utenfor bygningen. Mengden trengte seg inn forsamlingssalen, der malingen knapt var tørr på veggene, og stakk interiøret i brann. Nedbrenningen av Pennsylvania Hall ble hyllet som en heltedåd i mange sørstatsaviser. For abolisjonistbevegelsen i USA ble den utbrente bygningen i Philadelphia et symbol på kampen mot slaveriet.

1966: Bob Dylan og bandet The Hawks (senere The Band) ble pepet ut under en konsert i Free Trade Hall i Manchester. Publikum var misfornøyd med at folk-ikonet Dylan hadde valgt å turnere med et elektrisk band. En særlig berømt hendelse fra konserten var da en publikummer ropte «Judas» til Dylan. Dylan svarte med å snu seg mot medmusikerne sine og si: «Play it fucking loud!» Deretter gjøv Dylan og bandet løs med en støyende versjon av «Like a Rolling Stone». Lydopptakene fra konserten i Manchester skulle komme til å sirkulere på piratutgivelser i mer enn tre tiår. I 1998 ble de omsider utgitt offisielt under tittelen «The Bootleg Series Vol. 4: Bob Dylan Live 1966, The ‘Royal Albert Hall’ Concert». Anførselstegnene er satt inn fordi det virkelige konsertstedet var Free Trade Hall i Manchester.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse