Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
18 mai 2020 02:00
Del på Facebook
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

1946: Den svenske forretningsmannen Gösta Carlsson hevdet hele sitt liv at all hans fremgang i forretningslivet skyldtes en hendelse som inntraff utenfor Ängelholm i Skåne 18. mai 1946. Den da 28-årige Carlsson var ute på sykkeltur i et område ved navn Sibirienskogen da han ifølge eget utsagn fikk øye på noe som lignet en tivolikarusell inne mellom trærne. I virkeligheten dreide det seg om en UFO, forklarte Carlsson senere, med et mannskap av utenomjordiske vesener som ga ham oppskriften på en allergimedisin. I 1953 grunnla han helseforetaket Cernelle for å produsere preparatet. Carlsson tjente seg styrtrik på pollenbaserte allergipreparater og ble kjent som «Pollenkongen» over hele Sverige. I 1972 fikk han reist et monument på stedet der han hevdet å ha truffet romvesenene. Gösta Carlsson døde i 2003, 85 år gammel.

1980: Det mest dødbringende vulkanutbruddet i moderne amerikansk historie inntraff på Mount St. Helens i delstaten Washington. Vulkanen hadde holdt seg i ro siden 1857, men en serie mindre jordskjelv og dampeksplosjoner hadde varslet at et større utbrudd kunne være i gjære. Et nytt jordskjelv om morgenen på katastrofedagen fikk hele nordsiden av vulkanens topp til å rase ut. Det gigantiske skredet ble fulgt av et utbrudd som sendte en 24 kilometer høy askesøyle opp i atmosfæren og spredte vulkansk aske over 11 delstater. Gjørmestrømmer fosset ned fra fjellet og begravde alt i sin vei. Ifølge offisielle tall mistet 57 mennesker livet i katastrofen. Blant de omkomne var en fotojournalist, en geolog og en egenrådig vertshuseier som hadde nektet å etterkomme myndighetenes ordre om at området skulle evakueres.

1993: Opptøyer brøt i København etter at folkeavstemningen over den såkalte Edinburgh-avtalen var blitt avholdt i Danmark. Året før hadde danskene stemt nei til Maastricht-traktaten, men ettersom den nye avtalen etter manges mening bare var en justering av den forrige, følte nei-siden seg snytt da avtalen likevel fikk flertall. Frustrasjonen fikk utløp ved 22-tiden om kvelden, da en fredelig massedemonstrasjon utartet til gatekamper i bydelen Nørrebro i København. For første gang siden 2. verdenskrig åpnet dansk politi ild mot sivilister. Totalt 113 pistolskudd skal ha blitt avfyrt av polititjenestemenn under aksjonen, som resulterte i at 11 demonstranter måtte behandles for skuddskader.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse