Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
19 mai 2020 02:00
Del på Facebook
 James Boswell. Foto: Wikimedia Commons
 James Boswell. Foto: Wikimedia Commons

1795: Den skotske juristen og forfatteren James Boswell døde i London. Boswell huskes fremfor alt for sin biografi om leksikografen Samuel Johnson, utgitt i 1791, og av mange ansett som den betydeligste biografien som noensinne er skrevet. Boswell fulgte Johnson gjennom tykt og tynt i 22 år fra de møttes første gang i 1763, og fram til Johnsons død i 1784. I arbeidet med biografien gikk Boswell så tett innpå sitt objekt at navnet hans har gått inn i det det engelske språket som et uttrykk for en konstant følgesvenn og observatør. Arthur Conan Doyle skal ha lånt trekk fra Boswell til Sherlock Holmes’ trofaste våpendrager, Dr. Watson. Etter Boswells død kom det for en dag at han også hadde ført omhyggelige dagbøker. Dagbøkene gir blant annet et vitnesbyrd om Boswells seksuelle appetitt, som synes å ha vært umettelig.

1802: Napoleon innstiftet Æreslegionen. Den nye fortjenstordenen skulle erstatte de kongelige ordenene som hadde falt bort etter revolusjonen, og være Frankrikes fremste æresbevisning. Napoleon la ikke skjul på at han anså ordenstegnene som et effektivt redskap til å motivere statens undersåtter. Til en kritiker av ordenen sa han: «Du kaller det juggel, men det er med juggel at menn ledes. Tror du at du kan få menn til å slåss bare gjennom overtalelse?» Æreslegionen er delt inn i fem klasser og kan tildeles franske eller andre lands borgere for sivile eller militære tjenester. Det antas at omkring en million mennesker har mottatt Æreslegionen i løpet av de drøyt 200 årene den har eksistert.

1962: Kennedy-æraen nådde et glamorøst høydepunkt under en galla i Madison Square Garden, da Marilyn Monroe sang «Happy Birthday, Mr. President» til ære for president John F. Kennedy. Seansen var en tjuvstart på feiringen av Kennedys 45-årsdag ti dager senere. Monroes underfundige fremføring av sangen, samt hennes dristige valg av kjole for anledningen, bidro til å sette ny fart i ryktene om at presidenten og filmstjernen hadde en hemmelig affære. USAs førstedame Jacqueline Kennedy var ikke til stede under gallaen, som ble holdt for å samle inn midler til demokratenes valgkamp. Marilyn Monroes mye omtalte opptreden ble også en av hennes siste. Hun døde 5. august samme år, 36 år gammel.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse