Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
20 mai 2020 02:00
Del på Facebook
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

1570: Den flamske kartografen Abraham Ortelius publiserte kartverket Theatrum Orbis Terrarum («Verdensteatret»). Det kolossale verket omfattet 70 kart over alle verdens land og anses som tidenes første atlas. Ortelius hadde ikke tegnet kartene selv, men samlet kart som var utarbeidet av andre kartografer. Grafikeren Frans Hogenberg hadde overført kartene til kobberstikk. Samme Hogenberg illustrerte også et ambisiøst kartverk ved navn «Verdens byer», utgitt i 1572. Blant de skandinaviske byene som fikk plass i verket var Helsingør, Lund, Malmö, Stockholm og Bergen. Sistnevnte var representert ved det såkalte Scholeusstikket av Hieronymus Scholeus, som skal være det første kjente prospektet av byen.

1814: «Enhver gav sin venstre Sidemand høire og høire Sidemand venstre Haand, og i denne Stilling raabte vi: Enige og troe, indtil Dovre falder!» Slik skildrer Nicolai Wergeland avslutningen av Riksforhandlingene på Eidsvoll. Den senere så berømte Eidsvoll-eden ble foreslått av admiral Jens Schow Fabricius, som holdt avskjedstalen etter det seks uker lange møtet. Det var ikke tilfeldig at Dovrefjell ble valgt som bilde på grunnlovens urokkelighet. Dovre var godt etablert i norsk folklore som symbol på nasjonale verdier. Ifølge en sagntradisjon var Harald Hårfagre oppdradd av en jutul ved navn Dovre, og hos Snorre blir «Dovrefoster» oppgitt som et av sagakongens tilnavn. På 1800-tallet ble Dovrefjells status som nasjonalikon styrket ytterligere gjennom eventyrsamlingene til Asbjørnsen og Moe.

2006: Det finske metalbandet Lordi vant Eurovision Song Contest med «Hard Rock Hallelujah». Med sine horror-inspirerte kostymer og masker hadde den finske kvintetten vakt betydelig oppsikt foran finalen. Under avstemningen sopte de inn den høyeste poengsummen til da i konkurransens historie (292). Til sammenligning fikk det norske bidraget – Christine Gulbrandsen med «Alvedansen» – 36 poeng og endte på 14. plass. Finalen i Aten ble historisk på flere måter: Ikke bare var det første gang en hardrocksang gikk til topps i Eurovision Song Contest, det var også Finlands første sier noensinne. Finnene debuterte i konkurransen i 1961. De vant i sitt 40. forsøk.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse