Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
24 mai 2020 02:00
Del på Facebook
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

1626: En av tidenes mest beryktede eiendomshandler ble inngått på det nåværende Manhattan, da den hollandske stattholder Peter Minuit kjøpte øya av den lokale urbefolkningen. Minuit skal ha betalt for landstykket med ymse varer til en verdi av 60 gylden. I 1846 regnet en amerikansk historiker ut at kjøpesummen tilsvarte 24 dollar etter datidens kurs. Siden er det denne summen som har festet seg i folkloren, uregulert av århundrers gang. Justert for inflasjon skal prisen nå tilsvare noe over 1100 dollar. Historikere har imidlertid påpekt at selgerne av øya hadde en annen oppfatning av eiendomsrett enn europeerne, og at transaksjonen fra deres side ikke var å anse som en overdragelse av eiendom, men noe i likhet med utleie av jaktrett. Hollendernes glede over røverkjøpet ble uansett kortvarig. Britene erobret øya i 1664, og omdøpte kolonien New Amsterdam til New York.

1964: Fotballdommeren Ángel Eduardo Pazos traff tidenes mest skjebnesvangre dommeravgjørelse på Estadio Nacional i Lima. Anledningen var en OL-kvalifiseringskamp mellom Peru og Argentina. På stillingen 0–1 til Argentina, og med bare to minutter igjen å spille, scoret hjemmelaget som ved et mirakel. Sekundet etter markerte dommer Pazos at målet var annullert. Avgjørelsen utløste rasende opptøyer blant hjemmelagets supportere, og da politiet forsøkte å spre den fremrykkende mengden med tåregassgranater, brøt det ut panikk på tribunen. 318 mennesker ble trampet i hjel og mer enn 500 ble skadd da publikum stormet mot utgangene. Tragedien på Estadio Nacional var den dødeligste i fotballens historie.

1976: En blindtest av viner i Paris fikk et utfall som sendte sjokkbølger gjennom verdens vinindustri. Den prestisjefylte testen ble utført av et panel der ni av de elleve dommerne var franske, og det var ventet at franske viner som sedvanlig ville gå av med seieren. Det vakte derfor skrekk og forbitrelse blant franske vinmakere da resultatet av testen forelå: Viner fra California i USA hadde gått til topps i både rød og hvit klasse. En av dommerne, redaktøren for det franske vintidsskriftet «Le Revue du vin de France», ble så rasende over resultatet at hun krevde stemmene sine annullert. USAs vinindustri melket naturlig nok nyheten for alt den var verdt. Blindtesten i 1976 har gått inn i amerikansk erindring som «Judgement of Paris», og blir gjerne ansett som gjennombruddet for californiske viner på verdensmarkedet.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse