Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
26 mai 2020 02:00
Del på Facebook
Bram Stoker. Foto: Wikimedia Commons
Bram Stoker. Foto: Wikimedia Commons

1822: En av Norges verste brannkatastrofer gjennom alle tider inntraff i Grue kirke i Hedmark. Mellom 500 og 600 mennesker var samlet til pinsegudstjeneste i kirken da veggen i sørskipet tok fyr midt under prekenen. Mengden styrtet i panikk mot dørene, som ikke lot seg åpne fordi de vendte innover. I løpet av få minutter var kirken overtent. Så mange som 117 mennesker kan ha mistet livet i brannen. Ifølge kirkebøkene i Grue var bare 12 av de omkomne menn, de øvrige var kvinner og barn. Sognepresten var blant dem som berget livet ved å klatre ut gjennom vinduene. Årsaken til brannkatastrofen var trolig en gnist fra et fat med glør som kirketjeneren bar med seg under tenningen av alterlysene. Etter brannen i Grue kirke ble det besluttet at alle kirkedører i Norge skulle vende utover.

1897: Bram Stokers klassiske skrekkroman «Dracula» kom ut i London. Stoker hadde opprinnelig sett for seg at romanen skulle hete «The Un-Dead», men endret tittelen i siste øyeblikk. Navnet Dracula hadde Stoker støtt på i sine mangeårige studier av europeisk folklore. Det skrev seg opprinnelig fra Vlad II, hertug av Valakia, som hadde tatt tilnavnet Dracul («drage») da han ble tatt opp i den ungarske Drageordenen i 1431. Hans sønn Vlad III førte navnet videre som patronymikon og kalte seg Dracula. Til tross for gode kritikker ble romanen om den blodtørstige greven ingen gullgruve for Bram Stoker. Han døde lutfattig i 1912, og året etter måtte hans like fattige enke la originalmanuskriptet til «Dracula» gå for to pund på auksjon. Først etter at F.W. Murnau lanserte filmadapsjonen «Nosferatu» i 1922 ble boka en bestselger.

1923: Startskuddet gikk for det første 24-timers bilracet i den franske byen Le Mans. 37 biler fra totalt 20 ulike produsenter stilte til start under jomfruløpet, som endte med dobbeltseier for den franske bilfabrikken Chenard & Walcker. Racet i Le Mans skiller seg fra mange andre prominente billøp ved at det delvis foregår i byens gater. Porsche er det mestvinnende bilmerket til nå med 19 seiere, foran Audi, Ferrari og Jaguar. Le Mans-løpet har vært hjemsøkt av en mengde stygge ulykker. Den første dødsulykken inntraff i 1925, da franskmannen Marius Mestivier skar ut av banen og ble drept momentant i sin Amilcar. 11. juni 1955 omkom føreren Pierre Levegh og 83 tilskuere da Leveghs Mercedes-Benz 300 SLR kolliderte i 240 km/t, og vrakdeler pløyde inn i mengden på tribunen. Ulykken var den verste i motorsportens historie.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse