Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
03 juni 2020 02:00
Del på Facebook
Edvard VIII av Storbritannia fotografert i 1932. Foto: Wikimedia Commons
Edvard VIII av Storbritannia fotografert i 1932. Foto: Wikimedia Commons

1937: Hertugen av Windsor, den forhenværende kong Edward VIII av Storbritannia, giftet seg med Wallis Simpson i en privat seremoni utenfor Tours i Frankrike. Ingen medlemmer av brudgommens familie var til stede. Edward hadde etterfulgt sin far (George V) som konge i januar 1936, men abdisert allerede i desember samme år. Årsaken var at han ikke fikk regjeringens godkjennelse til å gifte seg med den 40 år gamle, to ganger fraskilte amerikanerinnen Wallis Simpson. Ved Edwards abdikasjon gikk tronen videre til hans yngre bror George. Edward på sin side kastet seg ut i et omflakkende jetsettliv sammen med sin nye kone, som nå fikk tittelen hertuginne av Windsor. Fire måneder etter bryllupet avla hertugparet et kontroversielt besøk hos Adolf Hitler i Berchtesgaden. Edwards nære forbindelser til Nazi-Tyskland utgjør en av flere plotlinjer i den populære TV-serien «The Crown», som ble introdusert i 2016.

1970: Det britiske tungrockbandet Deep Purple ga ut albumet «In Rock». Platen var den første med den legendariske Mark II-besetningen, og innvarslet det som etter manges mening var Deep Purples storhetstid. Omslaget, en pastisj over presidentmonumentet i Mount Rushmore, viste bandmedlemmenes hoder hogd i stein. Blant låtene på platen var klassikerne «Speed King» og «Child In Time». Sistnevnte var en drøyt ti minutter lang hymne som vokste til et voldsomt crescendo, og satte vokalist Ian Gillans stemme på så store prøver at den i senere år ble utelatt fra konsertrepertoaret. Mark II-besetningen ble oppløst i 1973, men har senere vært gjenforent to ganger. Endelig sluttstrek for samarbeidet ble satt i 1993, da gitarist og originalmedlem Ritchie Blackmore hoppet av midt under en turné.

1998: 101 mennesker mistet livet i en jernbaneulykke utenfor landsbyen Eschede i Niedersachsen. Ulykken skjedde da en av vognene i et høyhastighetstog sporet av i 200 km/t. Vognen ble slengt inn i bærepilarene til en bro, noe som førte til at broen raste sammen over de bakre delene av toget. Lokomotivet fortsatte flere kilometer før togledelsen fikk varslet den intetanende lokomotivføreren om at han kjørte uten vogner. Tysk jernbanehistorie skjemmes av et stort antall ulykker med til dels svært mange dødsofre. Verst gikk det 22. desember 1939, da Tyskland ble rystet av to enorme jernbanekatastrofer på mindre enn et døgn: En i småbyen Ghentin i Sachsen-Anhalt klokken 00.55, og en ved byen Markdorf i Baden-Württemberg klokken 22.19. Til sammen omkom mellom 287 og 399 mennesker i de to ulykkene.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse