Annonse
Annonse
Portrett av George Marshall. Foto: Wikimedia Commons
Portrett av George Marshall. Foto: Wikimedia Commons

1898: Forfatteren Federico García Lorca ble født i Granada i det sørlige Spania. Han ga ut sin første diktsamling i 1921, og vant i løpet av få år ry som den fremste av Spanias yngre lyrikere og dramatikere. Foruten dikt og skuespill skrev Lorca noveller og essays, og viste dessuten talent som kunstmaler og komponist. Blant hans hovedverker regnes skuespillene «Blodbryllup» (1932) og «Bernarda Albas hus» (1936); samt diktsamlingen «Sigøynerballader» (1928), som hans avantgardistiske samtidige avskrev som «for tradisjonell». Lorca ble henrettet av nasjonalistisk milits kort etter utbruddet av den spanske borgerkrigen i 1936. De fleste av verkene hans var totalforbudt i Spania under general Francos fascistdiktatur fra 1939 til 1975.

1947: USAs utenriksminister George C. Marshall presenterte The European Recovery Program i en tale ved Harvard University. Programmet, i dag kjent som Marshallplanen, var et amerikansk bistandsprogram for gjenreisning av Europa etter 2. verdenskrig. Planen ble møtt med skepsis i mange europeiske land. Kritikerne innvendte bl.a. at amerikanernes økonomiske bistand kunne svekke den nasjonale handlefriheten og bidra til dypere splittelser mellom øst og vest i Europa. Dessuten mente mange at planen var designet for å tjene USAs behov for et europeisk eksportmarked. Også Gerhardsen-regjeringen nølte lenge med å takke ja til hjelpen. I 1948 føyde Norge seg likevel til rekken av 18 europeiske land som sluttet seg til planen, og i løpet av en fireårsperiode mottok Norge 450 millioner dollar i amerikansk bistand.

1968: Demokratenes presidentkandidat Robert F. Kennedy ble skutt under et valgkamparrangement på Ambassador Hotel i Los Angeles. Han døde av skadene dagen etter. Attentatmannen var den 24-årige, kristne palestineren Sirhan Sirhan. Straks etter skytingen ble Sirhan avvæpnet av noen av de omkringstående. Blant mennene som overmannet morderen var forfatteren Pete Hamill, journalisten George Plimpton, den profesjonelle fotballspilleren Rosey Grier og friidrettsutøveren Rafer Johnson, som hadde vunnet olympisk gull i tikamp under Roma-OL i 1960. Sirhan oppga Kennedys støtte til Israel under Seksdagerskrigen året før som motivet for attentatet. Han fikk først dødsdom, men straffen ble omgjort til fengsel på livstid.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Bok - tilbake til livet
Annonse
Bok - tilbake til livet
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte