Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
29 juni 2020 02:00
Del på Facebook
Minnesten for Hvidsten-gruppen. Foto: Wikimedia Commons
Minnesten for Hvidsten-gruppen. Foto: Wikimedia Commons

1944: Åtte medlemmer av den danske motstandsorganisasjonen Hvidstengruppen ble henrettet ved Ryvangen utenfor København. Gruppen hadde spesialisert seg i å motta våpen- og utstyrsslipp fra britiske fly, som de distribuerte videre til væpnede sabotasjeenheter som BOPA og Holger Danske. Gestapo kom på sporet av gruppen etter at en annen motstandsmann røpet dem under tortur. Opprullingen av Hvidstengruppen huskes som et av de mest tragiske og dramatiske kapitlene i den danske motstandskampen under okkupasjonen. En spillefilm basert på organisasjonens historie, regissert av Anders Refn og Anne-Grethe Bjarup Riis, kom ut i 2012. «Hvidsten Gruppen» ble den meste sette filmen på danske kinoer det året, med nærmere 800.000 solgte billetter.

1986: Argentina ble verdensmestere i fotball etter å ha slått Vest-Tyskland 3–2 i finalen på Estadio Azteca i Mexico City. VM i 1986 ble Diego Maradonas store mesterskap. Det da 25-årige fotballgeniet var kaptein for Argentina, og satte selv inn begge målene (det ene med hånden) i kvartfinalen mot England. I finalen ble han markert tett fra første stund av Lothar Matthäus. Tyskeren har senere fortalt at «min jobb var å følge Maradona om han så gikk på do.» Likevel fant Maradona rom til å sette opp Jorge Burruchaga til det tredje målet, som også skulle vise seg å bli seiersmålet. Argentineren endte med totalt fem mål og fem assists i mesterskapet. Han vant også Gullballen, prisen som turneringens beste spiller.

2007: Apple lanserte den første generasjonen av iPhone. Forut for lanseringen hadde selskapet annonsert slippdatoen for den nye mobiltelefonen gjennom en massiv reklamekampanje. I USA sto publikum i lange køer for å sikre seg vidunderet, og en million enheter skal ha blitt aktivert i løpet av den første uken produktet var i salg. I november samme år kåret Time Magazine telefonen til årets oppfinnelse. Apple registrerte mer enn 200 patenter under utviklingen av teknologien bak iPhone. Siden lanseringen av den første generasjonen har ytterligere 12 generasjoner kommet til. Ifølge Wikipedia var 2,2 milliarder iPhones solgt i november 2018, som var siste gangen Apple offentliggjorde salgstall for produktet.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse