Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
30 juni 2020 02:00
Del på Facebook
Portertt av Charles Darwin. Foto: Julia Margaret Cameron / Public domain / Wikimedia Commons
Portertt av Charles Darwin. Foto: Julia Margaret Cameron / Public domain / Wikimedia Commons

1860: Den opphetede striden om Charles Darwins evolusjonsteori nådde klimaks under en debatt ved Oxford University Museum i Oxford. Darwins bok «Artenes opprinnelse» hadde kommet ut sju måneder tidligere, og spesielt ideen om at menneskene kunne nedstamme fra apene hadde falt kirken tungt for brystet. Blant dem som tørnet sammen i Oxford var biskop Samuel Wilberforce og Darwin-tilhengeren og biologen Thomas Henry Huxley. Under debatten spurte biskopen retorisk om det var på mors- eller farssiden at Huxley regnet sin slekt tilbake til apene. Biologen svarte at han ikke ville ha skammet seg over å ha en ape til stamfar, men at han ville skamme seg over å bli assosiert med en mann som brukte sin begavelse til å tilsløre sannheten. Det berømte ordskiftet er gått inn i historiebøkene som The 1860 Oxford evolution debate.

1894: Tower Bridge i London ble innviet etter åtte års byggearbeider. Den 65 meter høye klaffe- og hengebroen var et svar på den økte fortetningen i området rundt Tower of London, som krevde et nytt krysningspunkt over Themsen. Omkring 50 ulike arkitekttegninger var oppe til vurdering. En løsning i gotisk stil ble valgt for at broen skulle harmonere med det nærliggende Tower. Vippekonstruksjonen, som var nødvendig for at høye skip skulle kunne passere, ble løftet ved hjelp av dampdrevet hydraulikk. De første årene var det åpne gangveier på sidene av broen som bare kunne nås via trapper i tårnene. Gangveiene fikk snart ord på seg som jordbærsteder for lommetyver og prostituerte, og ble derfor stengt i 1910. De gjenåpnet i 1982. Tower Bridge er i dag et av Londons mest kjente og fotograferte landemerker.

1934: «De lange knivers natt» er betegnelsen på den blodige utrenskningen i den tyske nazi-bevegelsen som begynte natten til 30. juni 1934. Aksjonen ble gjennomført av SS og Gestapo, og var særlig rettet mot personer på nazipartiets venstre fløy. Blant dem som ble likvidert var Hitlers gamle kampkamerat Ernst Röhm og de øvrige lederne i den paramilitære organisasjonen Sturmabteilung (SA). Også Gregor Strasser, en av Hitlers medsammensvorne fra «ølkjellerkuppet» i 1923, ble myrdet under utrenskningene. Det antas at 85 mennesker ble drept og mer enn 1000 arrestert i løpet av de 48 timene aksjonen varte. Historikere har beskrevet «De lange knivers» natt som et vendepunkt i Hitlers kamp for eneveldig makt i Tyskland.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse