Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
01 juli 2020 02:00
Del på Facebook
Sony Walkman TPS-L2 fra 1979. Foto: Binarysequence / CC BY-SA 4.0 / Wikimedia Commons
Sony Walkman TPS-L2 fra 1979. Foto: Binarysequence / CC BY-SA 4.0 / Wikimedia Commons

1904: De tredje olympiske sommerleker åpnet i den amerikanske byen St. Louis. Lekene var de første som gikk av stabelen utenfor Europa, noe arrangementet også kom til å bære preg av. Mange europeiske land valgte å avstå fra å sende en OL-tropp den lange veien til USA. Av de 651 utøverne som deltok var hele 589 amerikanere, og i mange øvelser stilte bare amerikanere til start. Vertsnasjonens overtallighet resulterte da også i den mest flatterende medaljestatistikken i de olympiske lekers historie. Den amerikanske OL-troppen innkasserte totalt 239 medaljer, hvorav 78 var gullmedaljer. Til sammenligning måtte nest beste nasjon (Tyskland) nøye seg med 13 medaljer, 4 av dem gull.

1979: Den bærbare kassettspilleren Walkman ble introdusert i Japan av selskapet Sony. Spilleren ble en gigantisk suksess, og førte til en global revolusjon i publikums lyttevaner. Navnet Walkman er et varemerke eid av Sony, men i dagligtalen har det likevel vært brukt om flere bærbare musikkspillere. Ideen om et lite, personlig stereoanlegg som kunne bæres på kroppen hadde vært i omløp lenge før Sonys Walkman kom på markedet. Tidlig i 1970-årene utviklet tysk-brasilianeren Andreas Pavel en innretning han kalte «stereobelt». I 2003 fikk Pavel rettslig medhold i at Sonys Walkman var basert på hans idé, og han ble tilkjent et stort erstatningsbeløp. Samme Pavel vurderte også å kreve Apple for penger etter lanseringen av musikkspilleren iPod, men erklærte i 2005 at han ikke ville reise ytterligere krav.

2004: Filmskuespilleren Marlon Brando døde av hjertesvikt i Los Angeles, 80 år gammel. Brando opplevde å bli hyllet som den største karakterskuespilleren i sin generasjon. Han slo igjennom på Broadway i Tennessee Williams’ «En sporvogn til begjær» i 1947, og debuterte på filmlerretet tre år senere. Brando var blant de første i Hollywood som praktiserte teaterpedagogen Stanislavskijs ideer om rolleidentifikasjon og autentisitet. Han vant sin første Oscar for «Storbyhavn» i 1954, men avslo å motta sin andre for rollen som don Vito Corleone i Francis Ford Coppolas gangsterepos «Gudfaren» i 1972. Like fullt var han nominert på ny året etter for «Last Tango in Paris». I desember 2019 ble Rolex-uret som Brando bar i vietnameposet «Apocalpse Now» (1979) solgt på auksjon for nesten to millioner dollar.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse