Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
03 juli 2020 02:00
Del på Facebook
Bjørn Borg i aksjon. Foto: Wikimedia Commons / CC BY 2.0
Bjørn Borg i aksjon. Foto: Wikimedia Commons / CC BY 2.0

1711: En plakat ble slått opp i København som forkynte at «intet lig herefter, som hastig er bortdød,» måtte begraves med noen form for seremoni. Plakaten kunngjorde også at enhver som hjalp flyktninger fra det pestrammede Helsingør ville bli straffet «på livet uden al nåde». Oppslaget markerte begynnelsen på det som skulle bli den verste pestepidemien i Københavns historie. Sykdommen var utløst av den samme bakterien som hadde brakt Svartedauden drøyt 350 år tidligere, og til tross for at man opprettet karantenestasjoner etter inspirasjon fra italienske bystater, viste epidemien seg umulig å kontrollere. Byllepesten utslettet en tredel av byens befolkning på 69.000. Pesten i København i 1711 nådde aldri Norge.

1844: Det siste kjente geirfuglparet på kloden ble drept av islandske fangstmenn på øya Eldey utenfor Reykjavik. Den siste observasjonen av et enkeltindivid av arten skal ha blitt gjort utenfor Newfoundland i 1852. Geirfuglen var den største alkefuglen som er registrert på jorda. Den kunne bli 70 cm høy, hadde kraftig nebb og korte, pingvin-lignende vinger. Fuglen var lett å fange fordi den ikke kunne fly, og kjøttet ettertraktet som skipsproviant. Alt tidlig på 1800-tallet var det klart at arten var i ferd med å dø ut som følge av overbeskatning. Museer verden over begynte da en intensiv jakt på fuglen for å sikre seg et eksemplar, og krypskyttere kunne selge døde geirfugler for store summer. I dag finnes det ca. 80 utstoppede eller skinnlagte geirfugler i verden. En av dem er utstilt ved Naturhistorisk museum i Oslo.

1976: Björn Borg vant Wimbledon-turneringen for første gang, i en alder av 20 år og én måned. Det svenske stjerneskuddet hadde tatt seg til finalen uten å tape et eneste sett. I finalen ventet den ti år eldre storfavoritten Ilie Nastase, som et halvår tidligere hadde brukt bare 65 minutter på å tilintetgjøre Borg i Grand Prix Masters-finalen i Stockholm. Wimbledon-finalen ble svenskens søte hevn. Han ydmyket rumeneren ved å slå ham i tre strake sett og ble den yngste til å vinne turneringen i moderne tid, en rekord han beholdt inntil Boris Becker (17 år og 227 dager) gikk til topps i 1985. Björn Borg vant Wimbledon-turneringen fem ganger på rad fra 1976 til 1980. Hans motstander i 1976-finalen uttalte senere: «Vi andre spiller tennis. Borg spiller noe annet.»

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse