Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
04 juli 2020 02:00
Del på Facebook
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

1825: Den lille seilskuta «Restauration» forlot Stavanger med 52 norske utvandrere om bord. De fleste av dem var bønder med tilknytning til haugianer- og kvekerbevegelsen. Da skipet ankom New York tre måneder senere var de blitt 53, ettersom et barn var født under overfarten. I New York ble følget mottatt av utvandrerpioneren Cleng Peerson fra Tysvær, som hadde reist i forveien og ordnet med kjøp av jord til de norske nybyggerne. Reisen med «Restaurasjon» regnes som begynnelsen på den norske emigrasjonen til Nord-Amerika på 1800-tallet. I århundrets annen halvdel reiste mellom 5000 og 30.000 nordmenn over havet årlig. Totalt skal ca. 900.000 nordmenn ha utvandret til USA og Canada.

1862: Matematikklæreren Charles Dodgson fortalte en oppdiktet skrøne til 11-årige Alice Liddell og de to småsøstrene hennes under en rotur i Oxford. Historien blir gjerne regnet som kimen til «Alice in Wonderland», som Dodgson ga ut tre år senere under psevdonymet Lewis Carroll. I forordet til boka minnes Carroll roturen på Themsen, de tre småjentenes mas om å få høre en historie, og Alice’s forhåpning om at «there will be nonsense in it». Julen 1864 fikk Alice et håndskrevet og illustrert utkast i julegave av Carroll, med tittelen «Alice’s Adventures Under Ground». Endelig tittel ved utgivelsen i 1865 ble «Alice’s Adventures i Wonderland». Carrolls roman er en av de mest kjente i engelsk litteratur, og ifølge The Lewis Carroll Society oversatt til minst 97 språk.

2004: Hellas slo Portugal 1–0 i EM-finalen i fotball, og en av de største sensasjonene i moderne fotballhistorie var et faktum. Før turneringen hadde grekerne aldri vunnet en eneste sluttspillkamp i EM eller VM. På veien til finalen hadde de blant annet gjort det av med både regjerende mester Frankrike (kvartfinale) og Tsjekkia (semifinale), og slått vertslandet Portugal i åpningskampen. Hellas høstet mye misbilligelse for sin defensive spillestil. Lagets tyske trener Otto Rehhagel svarte en kritisk journalist med ordene: «Hvis du blir nummer én, har du rett. Altså har jeg rett. Du kan snakke til meg igjen når jeg blir nummer fem.» EM i 2004 utmerket seg ellers ved at storheter som Tyskland, Spania og Italia måtte reise hjem etter gruppespillet. Det var også historiens første EM eller VM der de samme to lagene spilte både åpningskampen og finalen.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse