Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
06 juli 2020 02:00
Del på Facebook
Portrett av Janet Leigh fra filmen «The Red Danube» (1949). Foto: Wikimedia Commons
Portrett av Janet Leigh fra filmen «The Red Danube» (1949). Foto: Wikimedia Commons

1812: Et sjøslag mellom dansk-norske og britiske marinefartøyer ble utkjempet ved Lyngør. Britenes attakk langt inne i det vanskelige Lyngør-farvannet kom overraskende på den dansk-norske marinen. Hensikten med angrepet var å ødelegge den 42 kanoners fregatten «Najaden», bygd i København året før. Etter noen dristige manøvrer klarte britene å ramme målet med en serie bredsider fra linjeskipet «Dictator». Allerede den første kanonaden feide mastene av dekket på «Najaden». Etter ytterligere 15 minutters bombardement kantret skipet mot babord, og det brøt ut branner om bord som til sist antente kruttmagasinet. Ifølge Store norske leksikon mistet «Najaden» 127 og «Dictator» 44 mann i trefningen. Slaget ved Lyngør satte sluttstrek for det dansk-norske engasjementet i Napoleonskrigene.

1893: Forfatteren Guy de Maupassant døde i Paris. Franskmannen huskes som en av verdenslitteraturens største novellekunstnere. De fleste av hans 300 noveller (foruten seks romaner og tre reisebøker) ble til i løpet av en elleve års kreativ raptus fra 1880 til 1891. Med en kombinasjon av nøkterne skildringer, dramatisk handling og ofte overraskende sluttpoenger ble Maupassant skoledannende for novellelitteraturen. Historiene hans har også dannet grunnlag for et stort antall filmer i ulike sjangere, fra John Fords «Stagecoach» (1939) til Jean-Luc Godards «Masculine Feminine» (1966). I ungdommen hadde Maupassant pådratt seg syfilis, en tilstand som kom til å prege de siste årene av hans liv. Forfatteren ble 42 år.

1927: Den amerikanske filmskuespilleren Janet Leigh ble født i California. Fra hun debuterte i 1947 spilte Leigh i mer enn 50 filmer, deriblant klassikerne «Touch of Evil» (1958) og «The Manchurian Candidate» (1962). Likevel huskes hun fremfor alt for sin rolle i Alfred Hitchcocks «Psycho» fra 1960. Scenen der Leighs rollefigur blir knivstukket til døde i dusjen, til akkompagnement av hoggende fioliner, er blant filmhistoriens mest berømte sekvenser. Den drøyt tre minutter lange dusjscenen omfatter mer enn 70 kameravinkler og tok sju dager å filme. Blodet som flyter ned i sluket er i virkeligheten mørk sjokoladesaus av merket Bosco, som Hitchcock mente ga bedre effekt i sort/hvitt enn rødt teaterblod. Visningen av den ferdige scenen skal ha gjort så sterkt inntrykk på Janet Leigh at hun fikk skrekk for å dusje.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse