Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
07 juli 2020 02:00
Del på Facebook
Olympiastadion i Berlin. Foto: Martijn Mureau (CC BY-SA 4.0) / Wikimedia Commons
Olympiastadion i Berlin. Foto: Martijn Mureau (CC BY-SA 4.0) / Wikimedia Commons

1954: Elvis Presley ble spilt første gang på radio. Hans debutsingel «That’s All Right (Mama)» var spilt inn i Sun Studio i Memphis bare to dager tidligere, og skulle ikke legges ut for salg før 19. juli. Produsent Sam Philips hadde imidlertid gitt en kopi til en diskjockey ved den lokale radiostasjonen WHBQ. Avspillingen av platen førte til telefonstorm hos radiostasjonen, som skal ha vært nødt til å spille sangen hele fjorten ganger den første kvelden for å tilfredsstille lytterne. «That’s All Right (Mama)» var en av 24 sanger som Elvis spilte inn i Sun Studio fra 1953 til 1955. 22 av dem er bevart for ettertiden. Hans aller første plateinnspilling var en selvbekostet prøveplate med sangene «My Happiness» og «That’s When Your Heartaches Begin».

1974: Vest-Tyskland og Nederland møttes til VM-finale i fotball på Olympiastadion i München. Finalen ble et oppgjør mellom to av verdens beste fotballspillere gjennom alle tider, nederlenderen Johan Cruyff og tyskeren Franz Beckenbauer. De to var også kapteiner på sine respektive lag. Allerede etter et minutts spill skrev den britiske dommer Jack Taylor historie ved å gi Nederland det første straffesparket som noensinne var idømt i en VM-finale. I den øredøvende stillheten som oppsto på stadion gikk Beckenbauer bort til dommeren og sa tørt: «Taylor, du er en engelskmann.» Johan Neeskens ekspederte straffen i mål for Nederland. I det 26. minutt blåste engelskmannen straffe på ny, denne gang til Vest-Tyskland. Tyskerne vant til slutt 2–1.

2007: Den sveitsiske organisasjonen New 7 Wonders la fram et forslag til revidert liste over verdens sju underverker. De opprinnelige underverkene ble utropt i Hellas omkring år 140 f.Kr. og omfattet Babylons hengende hager, Kolossen på Rhodos, Zevs-statuen i Olympia, Mausoleet i Halikarnassos, Artemistempelet i Efesos, Fyrtårnet på Faros og Keopspyramiden i Egypt. Av disse er det bare sistnevnte som fortsatt eksisterer. De sju som utgjorde den nye listen var Den kinesiske mur, Kristusstatuen i Rio de Janeiro, oldtidsbyen Petra i Jordan, inkabyen Machu Picchu i Peru, maya- og toltekerbyen Chichen Itza i Mexico, Taj Mahal i India og Colosseum i Roma. Blant kandidatene som ikke nådde opp var Eiffeltårnet i Paris, Angkor Vat i Kambodsja, Akropolis i Aten, Frihetsgudinnen i New York og Moai (steinhodene) på Påskeøya.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse