Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
11 juli 2020 02:00
Del på Facebook
Portertt av Pär Lagerkvist. Foto: Wikimedia Commons
Portertt av Pär Lagerkvist. Foto: Wikimedia Commons

1974: Forfatteren Pär Lagerkvist døde i Stockholm, 83 år gammel. Lagerkvist debuterte i 1912 med kortromanen «Människor». Da han ble tildelt Nobelprisen i litteratur 39 år senere, var det ifølge nobelkomiteens begrunnelse «för den konstnärliga kraft och djupa självständighet, varmed han i sin diktning söker svar på människans eviga frågor». Blant Lagerkvist meste leste verker kan nevnes novellesamlingen «Onda sagor» (1924), den selvbiografiske barndomsskildringen «Gäst hos verkligheten» (1925) og romanen «Bödeln» (1933, dramatisert 1934). Sitt internasjonale gjennombrudd fikk Lagerkvist med den mørke romanen «Dvärgen» (1944), der han studerer den menneskelige ondskap. Boken regnes av mange som et av svensk litteraturs viktigste verk i det 20. århundre.

1979: Verdens øyne var rettet mot den 77 tonn tunge, ubemannede romstasjonen Skylab, som kom susende mot jordkloden i en hastighet av 400 km/t. Skylab var blitt skutt opp i 1973, som den første amerikanske romstasjonen. Da det oppsto en forsinkelse i romprogrammet som skulle flytte stasjonen opp i en høyre bane, ble Skylabs ukontrollerte gjeninntreden i jordatmosfæren uunngåelig. Den dødsdømte stasjonens havari var en global mediebegivenhet. I dagene før styrten gikk spekulasjonene høyt om hvor på kloden den ville treffe, og foretaksomme kremmere tilbød «Skylab-hjelmer» av papp og plast som gikk unna i store kvanta. 11. juli 1979 braste Skylab inn jordatmosfæren og gikk i oppløsning. Ifølge Store norske leksikon ble vrakgodset spredt i et 74 km bredt og 4400 km langt belte over Indiahavet og det vestlige Australia. Ingen mennesker ble truffet.

1982: Italia ble verdensmestere i fotball etter å ha slått Vest-Tyskland 3–1 i finalen i Madrid. Dermed gikk italienernes 40-årige målvakt Dino Zoff inn i historien som den eldste spilleren som har vunnet en VM-finale. Også hans vesttyske keeperkollega Toni Schumacher huskes for sin innsats i ‘82-VM, men av andre grunner. I semifinalen mot Frankrike satte han inn en knusende kroppstakling på Patrick Battiston rett innenfor 16-meteren. Taklingen slo Battiston bevisstløs og sendte ham av banen på båre. Til forskrekkelse for en hel verden valgte dommeren å verken gi rødt kort til Schumacher eller straffespark til franskmennene. Hendelsen vakte stor bitterhet i Frankrike, som til slutt tapte semifinalen på straffekonk. I en fransk meningsmåling etter VM ble Toni Schumacher utpekt til Frankrikes fiende nummer én – foran Adolf Hitler.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse