Annonse
Annonse
Foto: AP Photo/Joe Schaber, via NTB scanpix
Foto: AP Photo/Joe Schaber, via NTB scanpix

1857: Et av verdens sjeldneste og mest berømte frimerker ble poststemplet i det svenske tettstedet Kopparberg. Merket lyder på tre skilling banco, og skiller seg fra andre merker av samme valør ved at det er gult i stedet for grønt. Det er derfor kjent under navnet «Gul tre skilling banco». Merket, som så vidt man vet er det eneste i sitt slag i verden, har trolig blitt til ved at matrisen til et treskillingsmerke har sneket seg med på en plate med gule åtteskillingsmerker. «Gul tre skilling banco» regnes som en av filateliens hellige graler. Bare det såkalte «British Guiana 1c magenta», som gikk under hammeren for 9,5 millioner dollar i 2014, anses for å være mer verdifullt. «Gul tre skilling banco» eies i dag av den svenske greven og forretningsmannen Gustaf Douglas, som kjøpte merket for en ukjent sum i 2013.

1977: Et 24 timer langt strømbrudd rammet New York. Uhellet inntraff på et svært ubeleilig tidspunkt, da byen led under store økonomiske problemer og seriemorderen «Son of Sam» herjet gatene. En sjokkbølge av plyndring, vandalisme og ildspåsettelser brøt ut i ly av nattemørket. Bare langs Broadway ble 35 kvartaler ramponert eller påtent. En enkelt bilforhandler i Bronx fikk frastjålet 50 Pontiac-biler. 1616 av byens forretninger ble plyndret, og brannvesenet rykket ut til 1037 branner. 550 politifolk ble skadd i kaoset som oppsto. 4500 personer ble pågrepet for plyndring, noe som ifølge Wikipedia er den største massearrestasjonen i New Yorks historie. Arrestantene var så tallrike at det måtte opprettes midlertidige arresthus. Årsaken til strømbruddet skal ha vært et lynnedslag i en transformator ved Hudson River.

1985: Live Aid gikk av stabelen på Wembley Stadium i London og John F. Kennedy Stadium i Philadelphia. Den gigantiske veldedighetskonserten kom i stand etter initiativ fra Boomtown Rats-vokalist Bob Geldof, og ble holdt til inntekt for sultrammede i Etiopia. Status Quo sparket i gang showet på Wembley med låten «Rocking All Over the World». Andre gylne øyeblikk fra Wembley-konserten var «We Are the Champions» med Queen, «I Don’t Like Mondays» med Boomtown Rats, «Heroes» med David Bowie og «Let I Be» med Paul McCartney. Tvers over Atlanteren bidro størrelser som Bob Dylan, Led Zeppelin, Madonna, Tina Turner og medlemmer av Rolling Stones. Ca. to milliarder seere i 150 land fulgte de direktesendte konsertene på TV.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte