Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
14 juli 2020 02:00
Del på Facebook
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

1518: Dansepesten i Strasbourg brøt ut. Sykdommen artet seg som en transetilstand ledsaget av spastiske, danselignende bevegelser. Den skal først ha blitt observert hos en enkelt kvinne, og i løpet av en uke var 34 personer smittet. Ved utgangen av august var byens gater fylt til trengsel av 400 syke som danset uten stans. De rammede danset til føttene blødde, og ifølge historieskriverne døde så mange som 15 mennesker daglig av utmattelse da pesten raste på det verste. Først i september, etter at de syke var samlet i en grotte og satt under behandling av prester, ebbet farsotten ut. Dansepesten i Strasbourg var den mest berømte av en rekke lignende epidemier som herjet det sentrale Europa i senmiddelalderen. I 1374 skal et stort utbrudd i Aachen i det nåværende Tyskland ha spredd seg til Frankrike, Luxembourg og Italia.

1789: Parisernes storming av Bastillen ble opptakten til den franske revolusjon. Den forhatte borgen var oppført i det 14. århundre, og ble fra 1600-tallet brukt som fengsel for bl.a. politiske fanger. Blant de prominente fangene som satt der var Marki de Sade og den mystiske «mannen med jernmasken». Sistnevnte var en mannsperson som tilbrakte 34 år av sitt liv i fengsel (de fem siste i Bastillen), og hvis ansikt alltid var tildekket av en maske av jern og fløyel. Fangen fikk den beste forpleining i fengselet, men ble holdt i total isolasjon og risikerte dødsstraff om han tok av seg masken. En mengde teorier har versert om hvem mannen var. Filosofen Voltaire mente han var kong Ludvig XIVs utstøtte bror, som hadde krav på tronen; andre spekulerte på om han kunne være kongens kjødelige far. Alexandre Dumas fremstiller ham som kong Ludvigs tvillingbror i romanen «Mannen med jernmasken» fra 1847.

1912: Folkesangeren Woody Guthrie ble født i småbyen Okemah i Oklahoma. Guthrie skal ha skrevet mer enn 1000 sanger, og har fått æren for å ha gjenreist den amerikanske folkemusikken. Som tekstforfatter tok Guthrie alltid parti med de mindre privilegerte i samfunnet. «Jeg hater sanger som får deg til å føle at du ikke er noe tess,» uttalte han en gang. «Jeg hater sanger som får deg til å tro at du er dømt til å tape.» Bob Dylan, Billy Bragg og Bruce Springsteen er blant artistene som har oppgitt Guthrie som sin viktigste inspirasjonskilde. Woody Guthrie ble diagnostisert med Huntingtons sykdom i 1952. Han døde av komplikasjoner knyttet til sykdommen i 1967, 55 år gammel.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse