Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
30 juli 2020 02:00
Del på Facebook
Emily Brontë. Retusjert portrett malt av broren Branwell Brontë
Emily Brontë. Retusjert portrett malt av broren Branwell Brontë

1818: Emily Brontë ble født i Yorkshire. Hennes ry som forfatter hviler på én roman, den gotiske kjærlighetshistorien «Wuthering Heights». Til gjengjeld regnes romanen som en av de betydeligste i britisk litteratur i det 19. århundre. Brontë var en av tre søstre som alle ble berømte romanforfattere, bodde hjemme på familiens prestegård det meste av livet, og døde unge av tuberkulose. Alle tre ga ut sine hovedverk i 1847. Alle skrev under mannlige psevdonymer med etternavnet Bell. Eldstesøsteren Charlotte skrev seg inn i litteraturhistorien med romanen «Jane Eyre», lillesøster Anne huskes ennå for «Agnes Grey». Brontë-søstrenes hjem i Haworth i West Yorkshire er i dag museum.

1930: Uruguay ble tidenes første verdensmestere i fotball, etter å ha vunnet mesterskapet på hjemmebane. Den dramatiske finalen mellom Uruguay og Argentina fant sted foran 93.000 tilskuere på et smekkfullt Estadio Centenario i Montevideo. Alt før kampstart kom gemyttene i kok da lagene ikke kunne enes om hvilken ball finalen skulle spilles med. FIFA løste knuten ved å vedta at Argentinas medbrakte ball skulle brukes i første omgang, og Uruguays i andre. Argentina ledet 2–1 ved pause og så lenge ut til å skulle ta mestertittelen hjem. Uruguay maktet likevel å snu kampen i annen omgang, og vant til sist 4–2. Blant spillerne på Argentinas lag var midtbaneklippen Luis Monti, som fire år senere verdensmester for Italia. Monti er dermed den eneste i historien som har spilt VM-finale i fotball for to forskjellige nasjoner.

1935: Den britiske forleggeren Allen Lane sendte ut den første av ti paperbackbøker som markerte etableringen av hans nye forlag, Penguin Books. Legenden forteller at Lane sto på en jernbanestasjon og ventet på et tog, uten medbrakt lesestoff, da han kom på ideen om å tilby kvalitetslitteratur i billigutgaver som kunne kjøpes i automater til prisen av en pakke sigaretter. Blant titlene som inngikk i den første bokserien – i dag kjent som «The Original Ten» – var Ernest Hemingways «A Farewell to Arms» og Agatha Christies «The Mysterious Affair at Styles». Det ikoniske omslagsdesignet var skapt av den da 21-årige designeren Edward Preston Young, som også tegnet også forlagets logo. Til tross for at opplagene var store, er lytefrie førsteutgaver av «The Original Ten» relativt sjeldne. I forbindelse med Penguins 50-årsjubileum i 1985 lanserte forlaget en boks med nyutgivelser av alle de ti bøkene.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse