fbpx
Annonse
Annonse
Trollstigen. By Paweł Kuźniar (Jojo_1, Jojo) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], from Wikimedia Commons
Trollstigen. By Paweł Kuźniar (Jojo_1, Jojo) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], from Wikimedia Commons

1936: Kong Haakon VII åpnet Trollstigvegen i Møre og Romsdal. Den 56 kilometer lange veien går i sikksakk opp Isterdalen til Stigøra, og forbinder Valldal på Sunnmøre med Åndalsnes og Romsdalen. Trollstigen ble anlagt etter om lag samme trasé som en gammel fotsti som ble kalt Kløvstien. Veien har 9 prosent helling og omfatter elleve hårnålsvinger i den bratte fjellveggen. Ifølge Wikipedia besøkes Trollstigen av mer enn en halv million turister årlig. Den skal være Norges nest mest besøkte naturbaserte turistattraksjon, og den tredje mest besøkte totalt. Veien holdes vinterstengt, og er åpen fra medio mai til første snøfall. I 2005 ble en strekning av veien (tredje og fjerde sving nedenfra) lagt om som følge av de mange steinrasene som rammet veibanen.

1954: En italiensk ekspedisjon under ledelse av Ardito Desio ble den første i verden til å bestige fjellet K2 i Kashmir. Med sine 8611 meter over havet er fjellet det nest høyeste i verden etter Mount Everest. K2 har fått sitt minimalistiske navn fra britenes kartleggingsprosjekt over India og tilliggende områder i det 19. århundre. Under utarbeidelsen av kartene ble en del fjelltopper utstyrt med temporære betegnelser som K1, K2, K3 osv. Tanken var at disse kortformene senere skulle erstattes av fjellenes lokale navn. Men i tilfellet K2 støtte kartmakerne på et uventet problem: Så langt de var i stand til å finne ut av, hadde ikke lokalbefolkningen noe navn på fjellet, en omstendighet som ble forklart med dets ekstremt tilbaketrukne beliggenhet. Dermed kom navnet K2 til å bli hengende ved fjellet.

2014: Den verste skogbrannen i nyere svensk historie brøt ut i Västmanland. Brannen, som var antent av en gnist fra en skogbruksmaskin, skal bare ha omfattet et område på ca. 30 x 30 meter da de første brannmannskapene kom til stedet ved lunsjtider 31. juli. Om kvelden brant 60 hektar. 2. august hadde brannen spredd seg til 2000 hektar, 4. august sto 10.000 hektar (100 km²) i brann. 1200 mennesker ble evakuert fra hjemmene sine, og svenske myndigheter klassifiserte brannen som en nasjonal katastrofe. Røyken fra brannene kunne ses og luktes over store deler av Midt-Sverige. Sterk vind og ekstremt tørr skogbunn gjorde slokningsarbeidet vanskelig, og 5. august sto 150 km² i brann. I løpet av den sjuende og åttende branndagen klarte mannskapene omsider å stanse utbredelsen av ilden, og 11. august anså man brannen for å være under kontroll. Slokningsarbeidet ble offisielt avsluttet 11. september. Ett menneskeliv gikk tapt i skogbrannen.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte