fbpx
Annonse
Annonse
Moby Dick. By I. W. Taber [Public domain], via Wikimedia Commons
Moby Dick. By I. W. Taber [Public domain], via Wikimedia Commons

1819: Forfatteren Herman Melville ble født i New York. Hans hovedverk «Moby Dick» (egentlig «Moby-Dick», utgitt 1851) forteller historien om Kaptein Ahab og hans monomane jakt på en gåtefull, hvit spermhval som en gang knuste skipet hans og rev av ham det ene beinet. Romanen fikk en lunken mottakelse av samtidens kritikere. Den slo heller ikke an hos leserne, som på det tidspunktet var i ferd med å gå lei av sjøromaner, og dessuten fant Melvilles lange, detaljerte utlegninger om hvalfangst altfor trettende. Melville døde som en glemt forfatter i 1891. Omkring 1. verdenskrig ble bøkene hans gjenoppdaget, og «Moby Dick» regnes i dag som en av de betydeligste romanene i amerikansk litteratur. Historien ble filmatisert av John Huston i 1956, med Gregory Peck i rollen som Kaptein Ahab.

1907: Tidenes første speiderleir begynte på Brownsea Island utenfor Dorset i Sør-England. Leiren var å anse som et laboratorium for utprøving av generalløytnant Robert Baden-Powells ideer om oppdragelse av gutter, eller «oppøving i god samfunnsånd gjennom friluftsliv», som han var i ferd med å sammenfatte i boka «Scouting for Boys». 20 eller 21 gutter fra ulike samfunnslag deltok på den første leiren. Baden-Powell blåste selv leirens åpningssignal gjennom et antilopehorn han hadde hatt med seg hjem fra sin krigstjeneste i Afrika. Dagene i leiren begynte klokken seks med gymnastikk, bønn og flaggheising, fulgt av frokost klokken åtte. På programmet sto blant annet øvelser i orientering, leirferdigheter, livredning og tyding av sportegn, samt leksjoner i moral og fedrelandskjærlighet. Leirens åpningsdag, 1. august 1907, blir gjerne regnet som stiftelsesdatoen til den internasjonale speiderbevegelsen.

1981: «Ladies and gentlemen: Rock and roll.» Med disse ordene åpnet MTV («Music Television»), verdens første 24-timers musikkanal på fjernsyn. «Et nytt konsept er født,» erklærte TV-vert Mark Goodman i den uformelle introduksjonstalen: «Det beste fra TV kombinert med det beste fra radio.» I begynnelsen besto sendingene utelukkende av musikkvideoer som ble presentert av VJ-er («video jockeys»). Den første videoen som ble vist på kanalen var «Video Killed the Radio Star» med den britiske synthpop-duoen The Buggles. Deretter fulgte «You Better Run» med Pat Benatar og Rod Stewarts «She Won’t Dance With Me». Stewart var også den artisten som dukket opp flest ganger det første døgnet på MTV, med 11 forskjellige videoer fordelt på 16 visninger.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Årbok - Freiøya Historielag
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte