fbpx
Annonse
Annonse
Hannibal på en krigselefant. © José Luiz Bernardes Ribeiro / 
Hannibal på en krigselefant. © José Luiz Bernardes Ribeiro / 

216 f. Kr: Et av de blodigste slagene gjennom alle tider sto ved oldtidsbyen Cannae i den nåværende Puglia-regionen i Italia. I slaget vant den karthagenske generalen Hannibal en knusende seier over romerne. Mer enn 80.000 mann, hvorav 70.000 romere, skal ha falt denne dagen. Slaget ved Cannae er dermed blant trefningene i historien med flest omkomne på en enkelt dag. For øvrig huskes slaget som en av Hannibals største taktiske triumfer. Ved å stille sine antatt sterkeste tropper på flankene, og lokke fienden til å angripe i sentrum, kunne han la de dødelige flankestyrkene lukke seg om romerne og hogge dem ned i titusener. Hannibals slu strategi under slaget er blitt en klassiker i krigshistorien, og studeres ennå ved militære læresteder.

1923: USAs president Warren G. Harding døde i San Francisco, etter to år og fem måneder i embetet. Dødsårsaken var trolig slag. Hardings navn er aldri langt unna toppen når tidenes minst vellykkede presidenter skal rangeres. Så vel historikere som samtidige kritikere har anklaget ham for svakhet, vaghet, verdensfjernhet, handlingslammelse og dårlig skjønn i valg av medarbeidere. Hans moralske omdømme ble heller ikke styrket av at han holdt seg med flere elskerinner, og spilte bort dekketøy fra Det hvite hus under nattlige pokerlag i presidentboligen. Foran valget i 1920 hadde Harding dukket opp som en overraskende kompromisskandidat for det republikanske partiet. Som president var han en talsmann for proteksjonisme og høye tollmurer, senkning av skattene og frislipp av markedskreftene. Mange kommentatorer har sett paralleller mellom Warren G. Harding og Donald Trump.

1990: Mer enn 100.000 irakiske soldater støttet av jagerfly, helikoptre og panservogner rykket inn i Kuwait i de tidlige morgentimene. Til tross for måneder med irakisk sabelrasling var Kuwaits væpnede styrker ikke i høyeste beredskap da angrepet kom. I løpet av timer hadde irakerne nedkjempet mesteparten av den kuwaitiske motstanden, og emiren av Kuwait flyktet til Saudi-Arabia. Irak hadde helt siden Kuwaits selvstendighetserklæring i 1961 gjort krav på landet. Den direkte foranledningen til invasjonen var at Kuwait angivelig skulle ha pumpet olje fra den irakiske siden av landenes felles grense. Iraks invasjon og annektering av Kuwait vakte massiv internasjonal fordømmelse, og ble opptakten til Golfkrigen.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte