Annonse
Annonse
Dame som vinker over Berlinmuren, 1961. Foto: Dan Budnik (offentlig eiendom), via Wikimedia Commons
Dame som vinker over Berlinmuren, 1961. Foto: Dan Budnik (offentlig eiendom), via Wikimedia Commons

1624: Kardinal Richelieu ble utnevnt til «førsteminister» av kong Ludvig XIII. Med dette ble kardinalen i realiteten Frankrikes hersker. Han ble sittende i embetet til sin død 1642, og regnes av mange historikere som verdens første statsminister. Richelieu (med det folkelige tilnavnet «Den røde eminense») satte mye inn på å styrke den franske sentralmakten og knuse innenrikspolitiske fraksjonsdannelser. Utenrikspolitisk markerte han seg som en arg fiende av Habsburgmonarkiet, og som en pådriver for kolonisering i Afrika. Men Richelieu var også en varm beundrer av kunst og vitenskap, og i 1635 grunnla han Det franske akademi. Mange vil kjenne kardinalens navn fra Alexandre Dumas’ roman «De tre musketerer», der forfatteren har tildelt ham rollen som skurk.

1942: Walt Disneys klassiske animasjonsfilm «Bambi» hadde premiere i New York. Filmen var basert på romanen «Bambi. Eine Lebensgeschichte aus dem Walde» («et liv i skogene») av den østerrikske forfatteren Felix Salten. Salten var en svært produktiv forfatter av alt fra noveller, romaner og skuespill til reisebøker og essays. Boken om Bambi (skrevet i 1923) var opprinnelig rettet inn mot et voksent publikum. Etter å ha blitt oversatt til engelsk i 1928, gjorde romanen dundrende suksess som bokklubbok i USA. I 1936 ble boken forbudt i Tyskland med henvisning til at den kunne leses som en allegori over tyskernes behandling av jødene. Salten solgte filmrettighetene til historien for 1000 dollar i 1933. Det antas at Bambis forfatter også var opphavsmann til den erotiske bestselgeren «Josefine Mutzenbacher – en wienerhores historie, fortalt av henne selv», som ble utgitt anonymt i 1906.

1961: Byggingen av Berlinmuren begynte. Ukene i forveien hadde ryktene svirret i Berlin om at DDR-myndighetene ville stenge grensen mellom byens østlige og vestlige soner. Da kommunistpartiets generalsekretær Walter Ulbricht ble konfrontert med ryktene under en pressekonferanse 15. juni, svarte han at Berlins anleggsarbeidere hadde hendene fulle med å bygge boliger, og at dette også i fremtiden ville være arbeidsstyrkens prioriterte oppgave. Han avsluttet med å forsikre pressekorpset om at «ingen har intensjoner om å bygge noen mur.» Mindre enn to måneder senere begynte arbeidene med å reise et høyt piggtrådgjerde tvers gjennom byen. Sperringene ble utbedret og forsterket i flere omganger, og fra 1965 hadde de fått form av en sammenhengende betongmur. Hensikten med muren var ifølge DDR-myndighetene å beskytte landets innbyggere mot fascistisk påvirkning fra Vesten.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte