Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
26 august 2020 02:00
Del på Facebook
Krakatau. Foto: Flydime [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons
Krakatau. Foto: Flydime [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons

1883: Et av de kraftigste og mest ødeleggende vulkanutbruddene verden har sett i moderne tid fant sted på øya Krakatau i Indonesia. Hovedutbruddet startet ved 13-tiden om ettermiddagen, etter at det i over et år var blitt registrert økende seismisk aktivitet i området. Kreftene som ble sluppet løs under utbruddet var ifølge Wikipedia 13.000 ganger større enn atombomben som ødela Hiroshima. Utbruddet utløste en tsunami som tilintetgjorde flere titalls fiskerlandsbyer på naboøya Sumatra. Da vulkanens magmakammer kollapset dagen etter, resulterte det i en kolossal eksplosjon som kunne høres helt til Australia, og som sendte sjokkbølger sju ganger rundt jordkloden. Det antas at mer enn 36.000 mennesker omkom som følge av vulkanutbruddet.

1910: Agnes Gonxhe Bojaxhiu, bedre kjent som Mor Teresa, ble født i byen Skopje i det nåværende Makedonia. Foreldrene var albanske katolikker. Lite er kjent om hennes barndom, men ifølge eget utsagn fikk hun som tolvåring et kall fra Gud om å hjelpe verdens fattige. 18 år gammel reiste hun til Calcutta i India, der hun sluttet seg til misjonsmenigheten Sisters of Loreto og tok navn etter helgenen Teresa av Lisieux. I 1950 grunnla hun ordenen Missionaries of Charity. Mor Teresa vant internasjonalt ry i begynnelsen av 1970-årene for sitt arbeid blant Calcuttas fattige. I 1979 ble hun tildelt Nobels fredspris. Da hun etter prisutdelingen ble spurt om hva enkeltmennesket kunne gjøre for å bidra til å trygge fred i verden, svarte hun: «Gå hjem og elsk din familie.» Mor Teresa døde i 1997, 87 år gammel.

1930: Den amerikanske stumfilmskuespilleren Lon Chaney sr. døde i Los Angeles. Chaney huskes særlig for sine nifse rollefigurer i skrekkfilmer i 1920-årene, ikke minst tittelrollen i «The Phantom of the Opera». Chaney var barn av døve foreldre, noe som skal ha bidratt til at han utviklet bemerkelsesverdige pantomimiske evner. Han var også selvlært makeupartist, og var selv mester for de groteske ansiktene han fremviste i rollene som operafantomet og ringeren i Notre-Dame. Scenen der operafantomet blir fratatt masken, og for første gang viser sitt grinende, dødningaktige ansikt for publikum, førte til panikk og besvimelser i salen under premieren i 1925. Chaney kultiverte også sin rolle som skrekk-ikon ved alltid å hylle privatlivet i mystikk. Skuespilleren skal en gang ha uttalt: «Det finnes ingen Lon Chaney utenfor filmene».

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse