Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
27 august 2020 02:00
Del på Facebook
Stevie Ray Vaughan. Foto: AP Photo/Marty Lederhandler
Stevie Ray Vaughan. Foto: AP Photo/Marty Lederhandler

1922: Svenskene gikk til folkeavstemning om brennevinsforbud, eller «införande av fullständigt rusdrycksförbud», som det het på stemmeseddelen. Riksdagen hadde utredet spørsmålet om alkoholforbud siden 1911, og i mellomtiden hadde svenskene vært vitne til at forbudet ble innført både på Island (1915), i Norge (1916) og i Finland (1919). Også i Sverige var det satt inn betydelige tiltak for å begrense alkoholforbruket, som systemet med personlig rasjoneringskort («motbok») og monopolisering av spritproduksjonen gjennom det statlige selskapet AB Vin & Spritcentralen. Folkeavstemningen i august 1922 ble en jevn og nervepirrende affære. Utfallet bikket til slutt i favør av nei-siden – det vil si motstanderne av forbudet – som kunne notere seg for 50,8 % av stemmene, mot ja-sidens 48,8. Den sistnevnte fløyen fikk et plaster på såret ved at Riksdagen kort etter la ned forbud mot sterkøl og sider.

1990: Den amerikanske bluesgitaristen Stevie Ray Vaughan omkom i en helikopterulykke i Wisconsin. Vaughan hadde nettopp holdt en konsert sammen med bl.a. Eric Clapton og Robert Cray, da helikopteret han satt i kolliderte med kablene til et skitrekk. Vaughan slo igjennom i 1983 med debutalbumet «Texas Flood». Samme år bidro han også på David Bowies millionselgende «Let’s Dance». Akkompagnert av tomannsbandet Double Trouble ga Vaughan ut en rekke kritikerroste plater gjennom 1980-årene, og ble av mange ansett som en verdig arvtaker etter Jimi Hendrix. Kort før sin død hadde han fullført albumet «Family Style» sammen med broren Jimmie Vaughan, kjent fra The Fabulous Thunderbirds. I 2003 ble Stevie Ray Vaughan rangert som nummer sju på magasinet Rolling Stones liste over tidenes 100 beste gitarister.

2003: Klokken 11.51 norsk tid var Mars nærmere jordkloden enn på nesten 60.000 år. Avstanden til «Den røde planet» hadde ikke vært så liten siden 12. september i året 57.617 f. Kr., da neandertalere ennå befolket jorden. Astronomer benyttet den sjeldne anledningen til å ta noen av de skarpeste fotografiene av Mars som menneskeheten har sett. Bildene ble tatt med Hubble-teleskopet. Selv om avstanden mellom de to planetene var historisk nær, befant Mars seg fortsatt på betryggende 55.757.930 kilometers avstand fra Jorden. Neste gang Mars passerer så tett på vår klode vil vi skrive 29. august i år 2287.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse