Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
28 august 2020 02:00
Del på Facebook
Frecce Tricolori. Foto: Alex Micheu Photography / CC BY-SA 2.0 / Wikimedia Commons
Frecce Tricolori. Foto: Alex Micheu Photography / CC BY-SA 2.0 / Wikimedia Commons

1957: Senator Strom Thurmond holdt en tale i det amerikanske senatet som varte i 24 timer og 18 minutter, uten pause. Talen var en bevisst forhalingstaktikk for å hindre en sak i å komme opp til avstemning, et fenomen kjent i amerikansk politikk under betegnelsen filibuster. Thurmond, som representerte delstaten South Carolina, holdt sin rekordlange filibustertale for å trenere vedtaket av en lov som skulle gjøre det enklere for svarte borgere å stemme ved valgene. Senator Thurmonds utholdenhet kom til uttrykk flere steder enn på talerstolen. Thurmond holdt plassen sin i senatet i 46 år, og var den lengstsittende senatoren i amerikansk historie ved sin fratreden i 2003. Han var også den første til å runde 100 år mens han fremdeles var i tjeneste. Strom Thurmond døde i juni 2003, mindre enn et halvt år etter at han gikk av som senator.

1963: Gospelsangeren Mahalia Jackson inspirerte Martin Luther King til å holde sitt livs mest berømte tale i Washington D.C., under markeringen av 130-årsdagen for opphevelsen av slaveriet i det britiske imperium. King var nesten ferdig med sin tale for dagen da Jackson ropte fra mengden: «Martin, fortell oss om drømmen din!» King la manuskriptet sitt til side, og improviserte fram den sekvensen av talen som begynner med ordene: «I have a dream.» Mahalia Jackson (1911–1972) gikk under tilnavnet «Dronningen av gospel», og spilte inn rundt 30 plater i løpet av sin karriere. Hun ble hedret med Grammy Lifetime Achievement Award i 1972. I 1997 ble hun innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame. Martin Luther King sa om Mahalia Jackson: «En stemme som hennes dukker ikke opp én gang i løpet av et århundre, men én gang i løpet av et årtusen.»

1988: Tre jetfly fra den italienske akrobatgruppen Frecce Tricolori kolliderte i luften under en oppvisning på Ramstein flybase ved Kaiserslautern. I neste øyeblikk styrtet flyene, og et av dem fortsatte brennende inn blant de 300.000 tilskuerne som var møtt fram for å se showet. 67 tilskuere omkom, i tillegg til de tre pilotene. Ytterligere 350 mennesker kom til skade. Ulykken på Ramstein er ifølge Wikipedia den nest dødeligste flyoppvisningsulykken noensinne, bare overgått av tragedien ved Sknyliv-basen i Ukraina i 2002. Det tyske metalbandet Rammstein (med to m-er) skal ha tatt navnet sitt etter katastrofen.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse