Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
29 august 2020 02:00
Del på Facebook
Foto: Jeff Schmaltz, MODIS Rapid Response Team, NASA/GSFC [Public domain], via Wikimedia Commons
Foto: Jeff Schmaltz, MODIS Rapid Response Team, NASA/GSFC [Public domain], via Wikimedia Commons

1885: Ingeniøren og bilkonstruktøren Gottlieb Daimler tok patent på en innretning han kalte «Reitwagen» («ridevogn»). Farkosten, som for ettertiden har skaffet Daimler ry som oppfinneren av motorsykkelen, skilte seg fra sine dampdrevne forgjengere ved at den var utstyrt med forbrenningsmotor. Den 264 ccm store firetaktsmotoren kunne bringe doningen opp i en hastighet av elleve kilometer i timen. Designmessig er sykkelen blitt sammenlignet med et torturinstrument. Den originale Reitwagen-sykkelen gikk tapt i en brann som herjet Daimler-fabrikken i 1903, der også en rekke andre klenodier fra motorkjøretøyenes barndom ble ødelagt. Ifølge Wikipedia er det laget seks kopier av Daimlers ur-motorsykkel til utstilling i museer.

1911: Det siste overlevende medlemmet av Yahi-stammen i California ble tatt til fange utenfor byen Oroville, mistenkt for tyveri av kjøtt. Mannen skal ha vært den urinnvåneren på det nordamerikanske kontinentet som lengst unngikk enhver kontakt med hvite. Han hadde oppholdt seg alene i villmarka siden de siste av stammefrendene hans døde i 1908. Mannen fikk navnet Ishi av amerikanske antropologer, som betegnet ham som «den siste ville indianer». Ikke minst hans eksklusive innsikt i Yahi-folkets kultur vakte interesse hos antropologene. Ishi ble ansatt ved Berkeley-universitetet i California, der han gjorde tjeneste som kombinert studieobjekt og lønnet forskningsassistent. Hans liv i sivilisasjonen ble imidlertid forsuret av smittsomme sykdommer som han ikke hadde vært eksponert for i villmarka. Ishi døde av tuberkulose i 1916, trolig i 55-årsalderen. Det fortelles at hans siste ord var: «You stay. I go.»

2005: Den tropiske orkanen Katarina nådde New Orleans. Katarina var en av de kraftigste tropiske sykloner som er registrert på den vestlige halvkule. Ca. 2000 mennesker mistet livet i orkanen, og de materielle skadene den forårsaket er beregnet til 81 milliarder dollar. Katarina ble dannet 23. august over Bahamas. I Louisiana var uværet varslet flere døgn i forveien, og det gikk ut ordre om at millionbyen New Orleans skulle evakueres. Orkanen var nedgradert til en tropisk storm da den traff byen, men var likevel kraftig nok til at omkring 75 % av byens areal ble oversvømt av stormfloa som fulgte. De verst rammede områdene måtte i tillegg tåle omkring 400 millimeter regn på et døgn. Til sammenligning faller gjennomsnittlig 763 millimeter nedbør over Oslo i løpet av et helt år.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse