fbpx
Annonse
Annonse
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

1969: NRK sendte den første tippekampen fra England. Oppgjøret mellom Wolverhampton og Sunderland endte 1–0 til hjemmelaget og ble kommentert av Jarle Høysæter. Ifølge Wikipedia sendte NRK totalt 370 tippekamper fra England mellom 1969 og 1995. Arne Scheie kommenterte flest kamper med sine 123, foran Øivind Johnssen med 77 kamper og Knut Th. Gleditsch med 76. De mest viste spillerne var keeperkjempene Peter Shilton (31 kamper), Bruce Grobbelaar (30) og Ray Clemence (29). Den første tippekampen med en nordmann på banen gikk mellom Åge Hareides Manchester City og Swansea 21. november 1981. Den aller siste tippekampen på NRK var oppgjøret mellom Nottingham Forest og West Ham 8. april 1995. NRKs tippekampsendinger bidro sterkt til interessen for engelsk fotball i Norge.

1970: En familie på søndagstur fant det sterkt forbrente liket av en kvinne i Isdalen i Bergen. Alle merkelapper og kjennetegn var fjernet fra kvinnens klær og gjenstander. Politiets forvirring ble ikke mindre da kvinnens kofferter ble funnet på byens jernbanestasjon, og bl.a. viste seg å inneholde parykker og briller uten styrke. Etterforskning avdekket videre at den ukjente kvinnen hadde reist rundt i Europa under minst åtte ulike navn og med like mange pass. En av flere teorier har gått ut på at hun var spion for en fremmed makt – noen har gjettet på Israel – og ble likvidert i tjeneste. DNA-undersøkelser som ble utført i 2016 kunne tyde på at kvinnen var oppvokst i Tyskland, mens håndskriftsanalyser har pekt i retning av fransktalende land. 50 år etter likfunnet i Bergen er Isdalskvinnes identitet og skjebne fremdeles et mysterium.

1972: Den amerikanske spillprodusenten Atari lanserte Pong , det første videospillet i historien som ble en kommersiell suksess. Det enkle, todimensjonale spillet var basert på bordtennis, med to «racketer» (representert ved to vertikale streker) som slo en prikk fram og tilbake over en stiplet linje. Spillets navn var avledet av lyden – pong – som hørtes når racketene traff ballen. De første utgavene av spillet var laget for spilleautomater med myntinnkast. Pong var et viktig bidrag til etableringen av videospillindustrien, og spillets kulturelle innflytelse er så høyt vurdert at Smithsonian Institution i Washington har inkludert et eksemplar i den permanente samlingen sin. De originale spillkabinettene fra 1972 er i dag populære samlerobjekter. Atari introduserte en hjemmeversjon av spillet i 1975.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte