fbpx
Annonse
Annonse
Walt Disney i 1946. Foto: Wikipedia
Walt Disney i 1946. Foto: Wikipedia

1901: Walt Disney ble født i Chicago. Han skal ha gjort sine første eksperimenter med tegnefilmer i 19-årsalderen, og etablerte selskapet Walt Disney Productions sammen med broren Roy i 1923. Disney hadde tegnet og produsert nærmere hundre filmer da han introduserte Mikke Mus i 1928. Donald Duck dukket første gang opp i filmen «The Wise Little Hen» i 1934. Disney-selskapets første helaftens animasjonsfilm, «Snehvit og de syv dvergene», hadde premiere i 1937. Selv valgte Disney etter hvert å overlate tegning og regi til andre, og heller vie seg til produsentrollen. Med sine 26 statuetter er Walt Disney den største Oscar-vinneren i historien. Han døde i 1966.

1931: Frelseren Kristus-katedralen i Moskva ble sprengt etter ordre fra Josef Stalin. Katedralen var blitt påbegynt i 1839 og hadde tatt 40 år å bygge, men tomten den okkuperte ved Moskvaelven var i 1931 blitt utsett til et annet formål: Det såkalte «Sovjetenes Palass», et overdådig monumentalbygg som etter planen skulle utgjøre Sovjetunionens administrative sentrum. Ifølge tegningene skulle bygningen kneise 415 meter over bakken – høyest i verden på det tidspunktet – og blant annet romme en kongresshall med 21.000 seter. Grunnpilarene sto ferdige i 1939. Byggearbeidene ble imidlertid avbrutt av verdenskrigen, og aldri gjenopptatt siden. En ny Frelseren Kristus-katedral ble innviet på stedet i august 2000.

1933: Brennevinsforbudet ble opphevet i USA, etter å ha vart i 13 år, 10 måneder og 18 dager. Forbudet var blitt omtalt som «The noble experiment» da det tredde i kraft i januar 1920. Utilsiktede effekter som økt kriminalitet, stigende arbeidsløshet, tapte skatteinntekter og galopperende økning i forekomsten av forgiftninger var blant årsakene til at oppslutningen om forbudet med tiden skrumpet til et minimum. Ettersom forbudet hadde hjemmel i Det 18. grunnlovstillegg, ratifisert i 1919, kunne det ikke oppheves uten at grunnloven ble endret. Løsningen ble vedtaket av Det 21. grunnlovstillegg. Av de totalt 27 tilleggene som den amerikanske grunnloven omfatter, er det bare det 21. som opphever et tidligere vedtatt tillegg.

(©NTB)

Annonse
Årbok - Freiøya Historielag
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte