Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
09 desember 2020 02:00
Del på Facebook
Foto: NASA
Foto: NASA

1914: Max Manus ble født i Bergen. Han fikk det velklingende navnet fra sin far, Johan Magnussen, som hadde skiftet navn til Juan Manus etter å ha tilbrakt flere år i spansktalende land. Max Manus huskes som en av de mest navngjetne skikkelsene fra den norske motstandskampen under 2. verdenskrig. Blant bedriftene hans som sabotør var ødeleggelsen av Arbeidstjenestens arkiver og sprengningen av DS «Donau» utenfor Drøbak. Umiddelbart etter krigen skrev han bestselgerbøkene «Det vil helst gå godt» og «Det blir alvor» om sin virksomhet som motstandsmann. Manus døde i 1996, 81 år gammel. Spillefilmen «Max Manus» (2008) var basert på hans egne bøker.

1961: Tanganyika erklærte seg uavhengig av Storbritannia. Territoriet hadde vært en del av Tysk Øst-Afrika siden 1885, sammen med det nåværende Rwanda og Burundi. Etter 1. verdenskrig måtte Tyskland i henhold til Versaillestraktaten avstå alle sine kolonier i Afrika. Rwanda og Burundi kom inn under belgisk styre, mens Tanganyika ble overdratt til britene. På dagen ett år etter uavhengighetserklæringen i 1961 proklamerte Tanganyika seg som republikk. Under ledelse av president Julius Nyerere ble territoriet slått sammen med øygruppen Zanzibar i 1964. Det nye landet fikk navnet Tanzania.

2006: Den svenske astronauten Christer Fuglesang ble den første skandinaven i historien som reiste i verdensrommet. Fuglesang var mannskap da romfergen Discovery tok av fra Kennedy Space Center i Florida, og ble værende i rommet i 12 dager og 20 timer. Svensken var blitt rekruttert som astronaut av den europeiske romfartsorganisasjonen ESA i 1992. Han gjorde en ny romferd med den samme romfergen i 2009. Etter romfartskarrieren har Fuglesang blant annet skrevet barnebøker med handling fra verdensrommet. Han har også markert seg som en aktiv motstander av alternativmedisin. I 2011 inntok han en kraftig overdose (10 ganger anbefalt dosering) av et homøopatisk sovemiddel for å demonstrere at preparatet var virkningsløst. Fuglesang hevdet etterpå at han var fullstendig upåvirket av overdosen.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse